Suđenje bombašima iz Ivanca // Žrtva: Ponižen sam, ne vjerujem da je naš skladan brak ovako završio

10:27h
0
Ljubavnici Valentina Brunec i Nikola Laboš na suđenju u Varaždinu // Foto: Zvonimir Markač
Ljubavnici Valentina Brunec i Nikola Laboš na suđenju u Varaždinu // Foto: Zvonimir Markač

Kada mi je ujutro došla u bolnicu, poljubila me i pitala ‘Hrvoje, zašto si se želio ubiti, što ti fali u životu? Pitao sam ju da što joj je, što to govori – ispričao je danas na Županijskom sudu u Varaždinu Hrvoje Brunec (37), žrtva bombaškog napada u Koprivničkom Ivancu, na početku suđenja njegovoj supruzi Valentini (39) i njezinu ljubavniku Nikoli Labošu (36) iz Srijema.

Osjećam se poniženo, ljuto, ne mogu vjerovati da je tako dobar i skladan brak završio na ovakav način. Prestrašno – rekao je Hrvoje Brunec (37), žrtva bombaškog napada u Koprivničkom Ivancu, danas na početku suđenja na Županijskom sudu u Varaždinu njegovoj supruzi Valentini (39), frizerki, i njezinu ljubavniku Nikoli Labošu (36) iz Srijema, poljoprivredniku.

Bombaški napad dogodio se 7. prosinca oko 22 sata. Isprva nitko nije vjerovao da je u sve upletena i Hrvojeva supruga.

– Kada mi je ujutro došla u bolnicu, poljubila me i pitala ‘Hrvoje, zašto si se želio ubiti, što ti fali u životu? Pitao sam ju da što joj je, što to govori – svjedočio je on.

Na pitanje županijske državne odvjetnice Darinke Brđanović kakav im je bio brak, odgovara:

– U braku smo 16 godina, imamo 16 i 13-godišnjeg sina. Imali smo normalan brak, idiličan, sve kockice super su nam se posložile u životu, ništa ne mogu loše reći.

Policiji je trebalo dva dana da raspetlja zamršeni mozaik slučaja. Hrvoje je to jako dobro osjetio na svojoj koži. Policija mu je u više navrata došla u bolnicu.

Optuženog Nikolu Laboša i žrtvu napada Hrvoja Brunca razdvajao je pravosudni policajac // Foto: Zvonimir Markač– Jutro nakon operacije došla su mi dva policajca i pitala me da jesam li nosio vrećicu, jesam li bio u vojci i znam li kako se aktivira bomba. Pitali su me jesmo li imali ljubavnike. Ubrzo je došao i policijski inspektor. Rekao mi je ‘ti nas zajebavaš, zašto nas zajebavaš, gdje si kupio bombu, dobit ćeš prijavu’. Bio sam u šoku. Još su mi jednom kasnije došla dva policajca. Rekli su mi da će mi rasturiti obitelj – pričao je Hrvoje, naglasivši da za Laboša nikada prije nije čuo niti ga je vidio.

Na samom početku suđenja Valentina Brunec i Nikola Laboš izjasnili su se da se ne osjećaju krivima za pokušaj ubojstva Hrvoja Brunca. Uoči početka rasprave fotografima je dozvoljeno fotografiranje. Laboš je bio izrazito smiren, nije gotovo ni trepnuo. Kamena lica. Valentina je fasciklom pokrivala glavu. Kasnije smo uspjeli vidjeti da je bila uplakana, sve to očito jako teško podnosi. Uspjela se doduše i nasmijati u razgovoru s odvjetnicima Hrvoje je u sudnicu došao u odijelu i bijeloj košulji, bio je elegantan. Laboš je bio friško obrijan, uhranjen, očito mu teško ne pada zatvorski život, imao je i majicu s kapuljačom. Valentina je bila “casual” odjevena, neprestano je vodila bilješke. Valentina i Laboš više su se puta pogledavali, više on nego ona. Nejednom smo primijetili klimanje glavom za suđenja Hrvoja.

Valentina i Laboš na sud su stigli s lisicama na rukama. To je uobičajena procedura za teška kaznena djela. Njima prijeti višegodišnja zatvorska kazna.

Optužnica tereti Valentinu Brunec i Laboša da nisu uspjeli ubiti Hrvoja samo pukom slučajnošću.

– Isprva sam mislio da je pukla bačva, možda guma od bicikla – rekla je žrtva napada koji je šokirao cijelu Podravinu.

Sutkinji Meliti Mioč Felak i porotnicima opisao je dan koji mu je promijenio život. Ispričao je da su tog kobnog 7. prosinca ujutro popili kavu i otišli na svinjokolju Valentininim roditeljima. On je oko 13.15 otišao na posao. Poslijepodne ona mu je na posao donijela gablec, kratko su se bili čuli i telefonom. S posla je iz Botova, gdje radi u tvornici papirnatih vrećica, kući krenuo oko 21.50 sati. Parkirao je u garažu i krenuo na stražnji ulaz u kuću.

– U jednom je trenutku samo nešto zabljesnulo. Osjetio sam snažnu toplinu u nozi. Sav sam se uplašio, najprije sam krenuo rukama štititi glavu. Okrenuo sam se za 180 stupnjeva. Podigao sam desnu nogavicu. Kost mi je virila van, imao sam velike rane na cijeloj nozi. Strašno je krvarilo. Ubrzo je van istrčala Valentina i pitala me što je to puklo. Izašli su i sinovi, dotrčali susjedi – prepričavao je Hrvoje.

Koliko se on sjeća, Hitna pomoć stigla je za 20-ak minuta. Ne zna tko ih je prvi zvao, iako je čuo Valentinu da ih mobitelom požuruje i opisuje gdje točno žive. Rekao je da je vozilo Hitne pomoći do bolnice jednom-dvaput stalo jer su mu tražili žilu da mu daju infuziju, mjerili tlak. Nakon što je stigao u bolnicu, u noći je završio na operacijskom stolu. Operacija je trajala, po njegovoj procjeni, oko sat i pol.

Valentina Brunec, kasnije se vidjelo, bila je zaplakana lica na početku suđenja u Varaždinu // Foto: Zvonimir MarkačPrema optužnici, Valentina je o dolasku njezina supruga kući s posla Laboša obavijestila SMS-om. Ta je poruka stigla s broja za kojeg Hrvoje nije ni znao da postoji. Na taj su kobni dan navodno razmijenili 500-tinjak poruka i poziva.

– Dijete mi je ispričalo da je te večeri mama sjedila kraj prozora, stalno pogledavajući van i tipkajući po mobitelu. Tjerala ga je van iz sobe kada bi ulazio – pričao je Hrvoje, koji je opisao i zanimljivu priču vezanu za paket interneta, telefona i televizije koji su tih dana trebali realizirati..

– Trebali smo produžiti paket i dao sam Valentinin broj da to riješi. Rekla mi je da je produžila paket. Za nagradu smo od operatora trebali dobiti mobitel koji bismo dali mlađem sinu pod bor za Božić. U veljači sam dobio obavijest da je sve isključeno – kazao je on.

Hrvoje se na posao vratio 1. lipnja. I dalje mu je jako teško raditi.

– Nije lijepo i ugodno stajati osam sati na nogama, nije lagano dok ne osjećaš tri prsta. U nozi imam još deset gelera.

Otkrio je da se sa suprugom zadnji put čuo u lipnju, kada su ona i Laboš nakratko izašli iz istražnog zatvora.

– Nazvala me njezina sestra, a Valentina je sa strane viknula da pozdravim djecu, zagrlim ih i poljubim – kazao je Hrvoje i otkrio da se on i dalje liječi, dok njegova djeca zbog stresa također primaju stručnu pomoć.

Dejan i Dušanka Kuharić, Valentinini odvjetnici, pitali su Hrvoja kakva mu je supruga bila žena i majka.

– Bila je dobra prema meni i djeci, bila je radišna. Ne mislim da lako plane, bila je topla, ali ne smatram više da je bila iskrena – odgovorio je on

Kakav vam je bio seksualni život, upitao ga je potom odvjetnik Kuharić. Na tome je za novinare suđenje stalo. Nakon uloženog prigovora opunomoćenika oštećenog, Krešimira Kraljica, i podrške državne odvjetnice, sutkinja je odlučila da se suđenje zatvara za javnost. U obrazloženju je navela da treba zaštititi dvoje maloljetne djece. Valentinin odvjetnici, kao i Labošev odvjetnik, Krešimir Papac, tome su se protivili. U pozadini priče, a to stoji i u optužnici, jest to da su Valentina i Hrvoje imali otvoren seksualni život, navodno su seksualne partnere tražili na specijaliziranim portalima za seks. Jesu li i prakticirali to, nije poznato, ali komunikacije je navodno postojala.

Suđenje se na Županijskom sudu u Varaždinu nastavlja 12. i 13. listopada.