javio se nakon objave

Suprug uhićene iz Kuzminca žali se na policiju: Upali su bez naloga i bili bahati, potrgali vrata garaže, uzeli stari radio i televizor, sve ću prijaviti Službi za unutarnju kontrolu

Tražili su Sandra, sina koji više ne živi s nama, a kojeg je jedan naš sumještanin lažno prijavio i optužio da je provalio u školu i iz nje ukrao meso. Kazao je da je s njim bio i drugi naš sin Mateo, koji je bio kod kuće i kojeg je policija privela

16:28h
0
Damir, Nada i Mateo žale se na postupanje policije koja im je u kuću upala u šest ujutro // Foto: Vedran Tkalec

Jutros smo pisali kako je jučer u jutarnjim satima u Kuzmincu uhićena 42-godišnja žena, a sve zbog vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika, koji su tog jutra bili na intervenciji u njihovoj kući. Razlog postupanja na toj adresi iz policije nisu naveli, a ubrzo nakon što je tekst izašao u javnost, nazvao nas je 43-godišnji Damir Balog (43) i rekao kako je u pitanju njegova supruga.

Okrenuo je naš broj kako bi se požalio na policijsko postupanje, koje je prema njegovim riječima bilo prilično brutalno i posve nepotrebno. Ispričao nam je da je policija pred njihovu kuću došla u šest sati ujutro s tri vozila i da su odmah počeli galamiti po dvorištu i lupati po prozorima, odnosno vratima.

– Tražili su Sandra, sina koji više ne živi s nama, a kojeg je jedan naš sumještanin lažno prijavio i optužio da je provalio u školu i iz nje ukrao meso. Kazao je da je s njim bio i drugi naš sin Mateo, koji je bio kod kuće i kojeg je policija privela, baš kao i majku mu, odnosno moju ženu. Ona nije skrivila ništa, samo je tražila objašnjenje zašto su došli i zašto nam pretražuju kuću bez naloga. Govorili su nam da se ne pravimo pametni, a samo smo tražili objašnjenja. Jako smo se uznemirili, baš kao i ostala djeca, imamo 12 sinova i kćeri, neki od njih baš se su spremali za školu – ispričao nam je gazda kuće Damir.

Romi iz Kuzminca žale se na policiju
Kaže nam papire putem kojih se već žalio na policiju // Foto: Vedran Tkalec

Kazao je da u Kuzmincu žive već 16 godina i da ovo nije prvo postupanje policije prema njima, ali da su sada prevršili svaku mjeru.

– Upali su bez naloga, prekapali po sobama, tražili ukradenu robu, uzeli mi stari radio i televizor, a nisu imali to pravo, niti su mi dali bilo kakav zapisnik ili potvrdu o oduzetim predmetima. Radio je stari desetljećima, još od preminulog oca, koji je umro 2013. godine. Vrijedi možda 100 kuna. Televizor je isto stari, gledali su i ovaj novi koji imamo, ali sam im pokazao garanciju i ime dućana u kojem je kupljen. Ušli su nakon toga nasilno i u garažu, potrgali vrata, to je bila klasična provala s njihove strane. Ulazili su u potkrovlje, čak su otvarali poklopac septičke jame i tražili tamo nešto. Dok sam ih tražio broj značke, bili su bezobrazni i bahati prema meni, s time sam upoznao i njihovog šefa. Znam da mi nitko neće vjerovati, jer sam Rom, ali želim da svi javno znaju kako se ponašaju prema nama – prilično je uznemiren Damir Balog.

Isto vrijedi za njegovu suprugu Nadu, koja nam je pokazivala ožiljak na ručnom zglobu od lisica i policijskog postupanja. Ipak, to je toliko ne smeta koliko činjenica da su pritiskali sina Mateja da prizna nešto što nije počinio.

Romi iz Kuzminca žale se na policiju
Nada pokazuje žulj od lisica na ruci // Foto: Vedran Tkalec

– Njega su priveli prvoga. Izašla sam u dvorište i vidjela da već sjedi u policijskom autu. Tražila sam razloge zašto, ali bili su bahati prema meni, no nisam ni ja odustala od odgovora. Nakon toga su priveli i mene, vukli su me tu po dvorištu, vijali mi ruke i na kraju bacili u auto kao staru krpu. Sve to vidio je sin, jer je već sjedio u drugom automobilu. Na policiji sam ih tražila tabletu zbog bolova, no nisu mi je dali, a nisu nam dali ništa ni pojesti, samo vodu, iako smo do popodneva sjedili tamo. Suprug nam je sendviče donio, no nismo ih dobili, a nakon što su nas pustili nismo dobili ni potvrdu o uhićenju – priča Nada.

Damir je, pak, poručio da sve ima snimljeno i da neće odustati od pravde.

– Više neću šutjeti, jer od policije nemam ništa. Ako moraju doći neka dođu, ali neka se normalno ponašaju i neka to ne bude u šest sati ujutro. Imamo malu djecu, nastala je panika, uplašili su se odmah, a sve je bilo bez povoda. Po jučerašnjem događaju imam i snimke i to ću poslati Službi za unutarnju kontrolu u Zagrebu. Neka vide kako se policija ponaša. Dok ja nekome to govorim ili pišem, nitko mi ne vjeruje i zato ću sad poslati slike pa neka vide lažem li ja ili naša policija. Neka vide kako su se ponašali prema meni, ženi, kako su mi dijete nagovarali da napravi ono što nije htjelo i neka vide kako su bili bahati, naročito prema supruzi. Znam da njihovo ponašanje ne mogu dokazati, ali poslat ću ove slike svima, pa i javnosti ako treba – zaključio je 43-godišnji Damir.

Policija: Provodili smo kriminalističku istragu, o detaljima ne možemo

Upit o detaljima ovog događaja i uhićenja poslali smo i policiji, no konkretan odgovor nismo dobili.

– Vezano uz Vaš upit, obavještavamo Vas kako su policijski službenici u Kuzmincu provodili kriminalističko istraživanje te će nadležnom pravosudnom tijelu biti dostavljena adekvatna dokumentacija. Radi zaštite privatnosti maloljetnih osoba ne možemo ustupiti druge informacije – odgovorila je glasnogovornica Dijana Žagar.

Romi iz Kuzminca žale se na policiju
Foto: Vedran Tkalec
Romi iz Kuzminca žale se na policiju
Foto: Vedran Tkalec
Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!