Suradnik našeg portala Hrvoje Petrić izabran u upravni odbor Europskog društva za povijest okoliša

09:35h
0
Hrvoje Petrić // Foto: www.historiografija.hr
Hrvoje Petrić // Foto: arhiva

U francuskom gradu Versaillesu nedavno je završena 8. konferencija Europskog društva za povijest okoliša – The European Society for Environmental History (ESEH). U sklopu konferencije održana je i izborna skupština Europskog društva za povijest okoliša na kojoj je izabrano novo vodstvo za razdoblje 2015. – 2017. Pri tome je suradnik našeg portala Hrvoje Petrić izabran u njegov upravni odbor.

Važno je naglasiti kako je u Versaillesu Petrić sa suradnicima uspio izboriti da se središnja europska konferencija povjesničara koja zapravo predstavlja europski kongres povijesti okoliša 2017. godine održi u Hrvatskoj. Domaćinstvo naše države predstavlja veliko priznanje za hrvatsku povijesnu struku jer će se na njemu okupiti preko 400 vodećih europskih i svjetskih povjesničara okoliš, a očekuje se i veći broj predavanja hrvatskih istraživača koji će dobiti priliku uključiti se u ekohistorijska istraživanja.

Ta će konferencija ne samo omogućiti predstavljanje najnovijih rezultata i trendova povijesti okoliša nego i će nastojati izgraditi dijalog između društvenih, humanističkih i prirodnih znanosti. Svemu tome prinos sustavno daje i Koprivnica u kojoj se uređuje i tiska znanstveni časopis „Ekonomska- i eko-historija”, prvi ekohistorijski časopis u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

U pripremi je 11. broj ovog časopisa u cijelosti posvećen temi odnosa povijesti i održivog razvoja, a jedan od temeljnih članaka će biti vezan uz održivu proizvodnju hrane u Koprivnici te predstavljati rezultat prošlogodišnjeg istraživanja profesora i studenata Arizona State University u Podravini.

Valja istaknuti kako u svijetu postoji svega desetak znanstvenih časopisa iz ekohistorije u svijetu te nešto više iz ekonomske historije, no ni jedan od njih nije usmjeren kao ovaj časopis, sa posebnom vrstom ekonomske i ekološke interdisciplinarnosti u povijesnoj perspektivi.

čitam...