Susret župana Korena sa predstavnicima Javnih vatrogasnih postrojbi

06:40h
0
Župan i suradnici organizirali prijem za vatrogasce; Foto: Ivan Brkić

Povodom Dana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, župan Darko Koren sa suradnicima je organizirao prijam za predstavnike Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije i javnih vatrogasnih postrojbi (JVP).

Župan je naglasio da je naša županija najvatrogasnija županija u Hrvatskoj obzirom na broj vatrogasaca u odnosu na broj stanovnika, a uz to se pripadnici JVP-a u skromnim uvjetima vrlo dobro snalaze u izvanrednim situacijama.

– Na području naše županije na svakih 1000 stanovnika djeluje 60 vatrogasaca, što znači da županiju od požara štiti oko 9000 vatrogasaca, mahom članova čak 157 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Vatrogastvo je više od same funkcije gašenja požara; ono je vrsta odgoja koji ima značajnu ulogu u kreiranju politika zajednica – naglasio je župan Koren.

Čak 575 intervencija tijekom 2009.

Trivatrogasne postrojbe nosioci su vatrogasne zaštite u našoj županiji: postaja Koprivnica, Križevci i Đurđevac. U prva četiri mjeseca ove godine izašli su već na 132 intervencije, a tijekom 2009. bilo ih je sveukupno 575. Župan i njegovi suradnici s predstavnicima JVP-a razgovarali su i o potrebama modernizacije sustava informiranja unutar samih postrojbi i društava, te o projektu DRAVIS2 u kojem se surađuje s partnerima iz Mađarske.

Županijske vatrogasne postrojbe kao bitna karika u lancu osiguravanja sigurnosti, nisu osjetile utjecaj krize. Proračun za tekuću godinu veći im je od onog za prošlu za 14 tisuća kuna pa sada iznosi 1.080.000,00 kuna.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Ivan Golubić, zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Valent Furmeg i zapovjednik đurđevačke Javne vatrogasne postrojbe Marijan Kicivoj napomenuli su kako se vatrogasci vesele hodočašću u Mariju Bistricu koje će povodom dana svetog Florijana biti organizirano za sve vatrogasce u Hrvatskoj.

– Očekujemo dolazak oko 2500 vatrogasaca iz cijele države, a Koprivničko- križevačka županija biti će sudomaćin tog okupljanja – rekao je župan Koren.

čitam...