11.2 C
Koprivnica
Nedjelja, 26. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Susret // Evo što poznata fotoreporterka i novinarka kažu o životu u Njemačkoj, partizanima i Danici
S

Ne propustite

Fotoreporterku Smiljku Pavlović, čiju izložbu fotografija u Galeriji Koprivnica možete pogledati sve do 4. kolovoza, slučajno smo ovih dana zatekli u društvu prijateljice Aleksandre Brnetić na prostoru bivšeg koncentracijskog logora na Danici.

Upravo su razgledavale spomenik partizanu i čekale su ih obveze, ali nisu odbile kratki razgovorčić za portal Koprivnica.net. “Pala” je i koja fotografija. Vjerojatno je tu i profesija odigrala svoje.

Obje žive u Njemačkoj, a prijateljice su još iz 1980-ih i jednog kongresa u Berlinu. S. Pavlović je rođena u Koprivnici, a živi u Remshaldenu, a A. Brnetić je, kako kaže, Zagrepčanka rodom iz Križevaca, a živi u Berlinu. Po struci je novinarka i velik dio karijere radila je kao novinarka i urednica na berlinskoj radiostanici Sender Freies Berlin, odnosno Rundfunk Berlin-Brandenburg.

– Ne vidimo se jako dugo, ali dok se vidimo onda se zabavljamo, obilazimo sve ono što nas zanima – gotovo uglas kazale su ove simpatične umirovljenice.

– U Koprivnici nam je vruće, ali i jako lijepo – nastavile su u dobrom raspoloženju.

Smiljka Pavlović sama je fotografirala svoju prijateljicu // Smiljka PavlovićI, kako vam je biti u mirovini?

– Ako čovjek i dalje može raditi svoj posao, onda je dobro. Ali, pritom ne mislim na novac i honorare, nego na zadovoljstvo koje čovjeku pruža njegov posao – kazala je A. Brnetić.

Može li se u Njemačkoj živjeti od mirovine?

– Kako tko, kao i u Hrvatskoj. S državnom i mirovinom od tvrtke može se živjeti, stvari se mogu posložiti. Zlatna vremena njemačkog ekonomskog čuda odavno su prošla. I u Njemačkoj su razlike između bogatih i siromašnih sve veće i veće. Srednji sloj nestaje, kao što je praktički već nestao i u Hrvatskoj – dodala je ona.

Berlinska novinarka kroz razgovor se dotakla i spomenika partizanu na Danici.

– Bez obzira na to što je spomenik nepoznatom partizanskom junaku iz Drugog svjetskog rata maknut iz koprivničkog središta, ipak je sačuvan i donesen na mjesto koje je primjereno. Trenutak je, na žalost, da se u Hrvatskoj rasplamsavaju težnje da i s društvene scene i svijesti naroda nestane značenje partizanskog oslobodilačkog pokreta. Tako nije samo u hrvatskim, nego i u europskim okvirima. Pritom se zaboravlja koje zlo nam je, a to je i kardinal Alojzije Stepinac rekao, napravila ustaška vlast – istaknula je A. Brnetić.

Prostor nekadašnjeg koncentracijskog logora Danice ni izdaleka nije u bajnom stanju. Bi li Nijemci to znali bolje “iskoristi”?

– Ne samo što bi Nijemci to znali bolje iskoristiti, oni i sjećanja na zločine svojih roditelja, djedova i baka čuvaju zato da se ne bi ponovilo. Rođena sam poslije Drugog svjetskog rata i u djetinjstvu su mi na živce išle ratne priče, ali sada smatram da se o tome mora govoriti i da u nacionalnoj svijesti mora ostati i dobro i zlo, bez obzira na ideologiju.

S. Pavlović od 1972. godine radi kao jedna od prvih profesionalnih fotoreporterki u Njemačkoj. Njezini radovi iznimno su cijenjeni. Koprivničanci imaju tu čast i privilegiju da ih mogu i uživo vidjeti. Upitali smo je kako je zadovoljna s prvih tjedan dana izložbe.

– Reakcije su jako dobre, vidim da se ljudima sviđa i da ih interesira. Zadovoljna sam i pozivam sve one koji još nisu bili, neka dođu i uživaju – izjavila je ona.

Podsjetimo, izložba se do 4. kolovoza može pogledati svaki dan od 8 do 15 i od 18 do 21 sat, te subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati.

Fotoreporterka i novinarka rado su pristale na razgovor za naš portal // Zvonimir Markač

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

LENTULIS

FOTO Dejan i Melita stan u središtu Virja prenamijenili u spa oazu s četiri zvjezdice, gostima nude biljar, VR naočale i sve za uživanje:...

Priča o ruralnom turizmu u Podravini sve se više kotrlja i sve više ljudi odlučuje se turistima ponuditi smještaj....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti