24 C
Koprivnica
Utorak, 26. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Svaka naivna slika ima složena značenja
S

Ne propustite

100420-spoljar-mProf. Marijan Špoljar održao je u Knjižnici Frana Galovića u Koprivnici u ponedjeljak predavanje na temu “Od Altamire do Hlebina”, drugo iz ciklusa “Kako gledati sliku”.

Pitanja koja su postavljena kao tema bila su može li se povezati pećinski crtež i naiva? Postoji li naivni duh? Da li je naivna slika baš uvijek ugoda za oko i melem za dušu? Kako čitati naivu?

Predavač je je pokušao objasniti postojanje jedinstvenog načina likovnog izražavanja od altamirskih crtarija do hlebinskih slika, govoreći prije svega o primarnom, elemantarnom izrazu.

Na temelju ikonološke analize desetak slika Ivana Generalića, Emerika Feješa, Mirka Viriusa, Ivana Rabuzina, Ivana Večenaja i Mije Kovačića pokušao je objasniti kako taj elementarizam ne znači jednostavnost slike, nego da je svaka velika naivna slika sastavljena od čitavog niza složenih značenja. Izuzetno zanimljivo predavanja odslušalo se, kako se to obično kaže, ”u dahu”.

Predavanja ”Kako gledati sliku” održavaju se jedanput mjesečno.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Jubilej

FOTO U Drnju se okupio 8.b razred povodom 30. obljetnice male mature, još jednom su sjeli u školske klupe

Osnovnoškolci koji su napustili 1993. godine školske klupe današnje Osnovne škole  "Fran Koncelak" Drnje proslavili su 30. obljetnicu male...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti