picokijada

Sve je bliže Picokijada i nadaleko poznati prikaz Legende o Picokima, Dolenčić: Treme više nema, ostalo je samo uzbuđenje

Legendu o Picokima je režirao već mnogo puta, pa treme više nema, ostalo je samo uzbuđenje i veselje. 

10:50h
0
Legenda o Picokima
Foto: Ivan Brkić

Uprizorenje Legende o Picokima ima trajni status kulturnog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske i traje svih ovih godina zahvaljujući tome što u njoj svake godine sudjeluju brojni amateri, članovi udruga i stanovnici đurđevačke Podravine i naše županije.

Ovog vikenda se održava svima dobro znana manifestacija Picokijada, a gdje je Picokijada, tu je i Legenda o Picokima. Upravo za tu Legendu se danas održava i prva proba.

Poznati redatelj Krešo Dolenčić kazao je kako pripreme za predstavu idu svojim tokom i sve je pod kontrolom.

– Prošle godine smo uveli mnogo noviteta, nove scene i neke nove uloge i to sve ostaje i ove godine. Dodali smo pet – šest novih likova – rekao nam je redatelj Legende Krešo Dolenčić.

Kako kaže, svaka godina mu nosi novu radost. Do sada se prijavilo oko 300 sudionika, što je velika brojka koja se, kako se bliži održavanje Legende, samo povećava, a organizacijski odbor ovogodišnje Picokijade i dalje poziva sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje u prikazu svaki dan u 19 sati na redovnim probama.

Foto: Jurica Karan
Krešo Dolenčić // Foto: Jurica Karan

– Nema potrebe svake godine gurati nekakve novitete. Imamo glumce volontere koji su izvrsni, dobri, pristojni i glavne su zvijezde scenskog prikaza – smatra Dolenčić.

Smatra da scenski prikaz nije oživljavanje Legende, već se s ispucavanjem pijetla radi o optimizmu i radosti. Picoki u tom trenutku stoje na bedemu boljeg, pametnijeg, pristojnijeg i osjećajnijeg svijeta.

– Pravo je pitanje zašto Picoki tu Legendu doživljavaju kao svoju? Svi gledatelji nakon predstave napune sebi baterije optimizmom za narednih godinu dana – priča.

S Đurđevcom i Đurđevčanima ima izvrsne odnose, jer je i sam tamo odrastao. Smatra da je Đurđevac fantastičan. Legendu o Picokima je režirao već mnogo puta, pa treme više nema, ostalo je samo uzbuđenje i veselje.

– Želja mi je da scenski prikaz vidi što više ljudi. To je predstava koja u Hrvatskoj ima najviše sudionika, a svi glumci su vješti i profesionalni – zaključuje Dolenčić.

 

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW