u organizaciji hartmanna

Sve je spremno za festival Jaje, vrhunske predstave za male i velike stižu iz Kopenhagena, Osijeka, Virovitice i Zadra

Na sve predstave ulaz je besplatan jer Festival Jaje je poklon tvrtke Hartmann gradu Koprivnici i njegovim, posebice najmlađim, stanovnicima.

13:38h
0
Otvorenje Festivala jaje - predstava Bijeli jelen // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

U koprivničkom Domu mladih i ove se godine sprema trodnevna kulturna poslastica i to za najmlađe!


Sve je spremno za festival ‘JAJE’, kazališni festival za djecu i mlade koji se održava već četvrtu godinu, a u povodu međunarodnog dana jajeta koji se inače obilježava 12. listopada.

Ove godine predstave dolaze iz Kopenhagena, Osijeka, Virovitice i Zadra.

– Bit će to sjajna tri dana vrhunskih predstava. I to u čast jajetu. Jer bez njega ne mogu ni mali ni veliki. I mada će jaje biti prisutno na festivalu samo u obliku nagradne skulpture, festival je u konačnici njegova zasluga zato što postoji jaje, i mi svi se imamo prilike družiti i zabaviti – poručuju organizatori.

Na sve predstave ulaz je besplatan jer Festival Jaje je poklon tvrtke Hartmann gradu Koprivnici i njegovim, posebice najmlađim, stanovnicima.

Theatergruppe Batida sad već postaje stalni gost festivala, a ove godine dolaze s predstavom  pod nazivom Spagetti. Osim o kuhanju špageta priča i o tome kako potpuno suprotnosti – u ovom slučaju dva visoka i mršava kuhara i njihova niska i okrugla susjeda – kad udruže snage mogu stvarati čaroliju.

Otvorenje Festivala jaje - predstava Bijeli jelen // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Tu je i predstava u kojoj se po kuhinji se motaju i pingvini, koji svojem prijatelju krtu žele ispuniti, ali nedostaje im znanja. Kuhinja je to osječkog Dječjeg kazališta Branko Mihaljević, a predstava se zove ‘Pingvini ne znaju ispeći kolač od sira’. Sve bi bilo vrlo jednostavno, da se tu još ne pojavi i kokoš sa usisivačem… dalje ne treba ni zamišljati, nego jednostavno pogledati predstavu!

S osječke Akademije za umjetnost i kulturu dolazi napeta predstava pod nazivom Poštanska priča. Ona će ispričati priču o tome što se u pošti događa po noći, pogotovo kad poštari shvate da u ruci imaju jedno jako važno ljubavno pismo, ali ono nema na sebi adresu.

A kad se vole kontinent i more, kao što se vole Kazalište Virovitica i Lutkarsko kazalište Zadar, i onda se naravno priča priča o ljubavi. Ovog puta o ljubavi između ljudi i životinja, kujice Kaštanke koja traži svojeg čovjeka ljude da mu bude odana i zabavna prijateljica i da se međusobno vole. Ali što je zapravo ljubav, pita se kroz predstavu kujica Kaštanka. Predstava ‘Kaštanka’ napravljena je po kratkoj priči A.P. Čehova.

Kazališni festival za djecu i mlade Jaje - Pressica 09.10.2017. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

U Organizacijskom odboru festivala su Melita Bači kao predstavnica ‘Hartmanna’ i izbornik programa festivala, ujedno ispred kazališta ‘Oberon’, Damir Mađarić.

Stručni ocjenjivački sud čine Dubravko Jelačić Bužimski, Maja Holek i Luca Matić.

Zasigurno im neće biti lako odlučiti kome na kraju ide naslov najbolje predstave i skulptura ‘Jaje’, autorice Iris Lobaš Kukavičić.

Festival ‘Jaje’ prvi je put održan 2015.g. u organizaciji tvrtke ‘Hartmann’ iz Koprivnice, u suradnji s Kazalištem ‘Oberon’ iz Koprivnice. Namijenjen je najmlađoj publici – predškolskoj i školskoj djeci, kako bi se stvarale lijepe uspomene iz djetinjstva, a odlazak u kazalište i prepuštanje svijetu mašte postali događaji o kojima će se dugo pričati, i koji će prijeći u naviku mladim gledateljima i gledateljicama i kad odrastu.

Otvorenje Festivala jaje - predstava Bijeli jelen // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

 

 

čitam...