dani travnjaka koprivničko-križevačke županije

Sve je spremno za najveću poljoprivrednu manifestaciju u županiji, posjetitelje će dočekati 130 izlagača, uz bogat dnevni program

Upravo ovaj sajam je prilika da se pokažu i tzv. mali proizvođači i prezentiraju svoje proizvode široj populaciji.

16:30h
0
Dani travnjaka
Prošlogodišnji Dani travnjaka // Foto: Ivan Brkić

Danas počinju 22. po redu Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije. Tako će se s početkom u 19 sati, u prostorima HGK Koprivnica, održati niz predavanja za zainteresirane poljoprivrednike. Program je detaljnije predstavio Darko Sobota, zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije.


Svečano otvorenje manifestacije zakazano je za sutra, subotu, s početkom u 10 sati, na Sajmištu. Netom prije otvorenja, zaplesat će plesači iz Folklornog ansambla Koprivnica, a nakon otvorenja će se nagraditi najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka, a isto tako i najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka i mesa. Ove godine će upravo tu titulu ponijeti Tihomir Horvat (39) iz Kloštra Podravskog.

Već u 10.30 sati počinje konjički turnir, a trajat će do 18 sati. Predstavljanje i promocija poljoprivrednih proizvođača sireva, meda, vina kolača i proizvoda zakazano je za 11.30 sati. U 14 pak sati kreće ‘Mudlinijada’ i to u organizaciji udruge žena ‘Hrvatsko srce iz Peteranca, a dolaze im pomoći i članice Udruge žena iz Mađarske. Kao šećer na kraju sutrašnjeg dana bit će koncert TS ‘CICE’, a počinje u 19 sati.

Darko Sobota //Foto: Matija Gudlin

– Ova manifestacija zaista se profilirala kao značajna sajamska priredba u Koprivničko-križevačkoj županiji, ali i državi i to na području stočarske, ratarske, ekološke, voćarske, vinogradarske i tradicijske poljoprivredne proizvodnje, kao i poduzetništva s naglaskom na ruralni razvoj. Koristim priliku da zainteresirane pozovem da već večeras prisustvuju nizu zanimljivih predavanja. Zaista vjerujem a će svatko u ovom bogatom programu pronaći nešto za sebe – kazao je dožupan Sobota.

Spomenimo i to da će posjetitelje dočekati 130 izlagača koji će se predstaviti s bogatom paletom svojih proizvoda.

Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju, program počinje u 9 sati natjecanjem u ručnoj košnji, a prijavilo se 10 žena i 20 muškaraca. Zatim je na rasporedu tradicionalni prikaz ručne košnje, rastepanja, okretanja i sušenja sijena u organizaciji Udruge Zagoraca Podravine, dok je proglašenje najboljih kosaca na rasporedu u 10.30.

Dani travnjaka i ove godine donose bogat program // Foto: Arhiva ePodravina.hr

Tu je opet i konjički turnir, a posebno atraktivan bit će Bambino kup na kojemu će se predstaviti najmlađu uzgajivači sa svojom teladi te dobiti priznanja. Bit će ih 20-ak. Zatvaranje manifestacije predviđeno je oko 18 sati.

Upravo ovaj sajam je prilika da se pokažu i tzv. mali proizvođači i prezentiraju svoje proizvode široj populaciji.

Također, zamjenik Sobota komentirao je i stanje poljoprivrede te poljoprivredne proizvodnje i stočarstva u našoj županiji.

– Kompletan izvještaj tek slijedi na sljedećoj Županijskoj skupštini. Ukupan broj grla je nešto manji u odnosu na prijašnje godine, ali Koprivničko-križevačka županija je i dalje pri samom vrhu u državi kada pričamo o stočarskoj proizvodnji te zauzimamo 3. mjesto, uz Bjelovarsko-bilogorsku i Osječko-baranjsku županiju – kazao je dožupan Sobota.

čitam...