udruga hera iz križevaca

Sve je više slučajeva nasilja u obitelji, SOS telefon svakodnevno zvoni, a pomoć volonterki sada traže i muškarci

Imali smo i 200-tinjak poziva na telefon, a svi se odnose na nasilje u obitelji. Većinom su to žene od 30 do 50 godina, no u posljednja dva mjeseca pomoć traže i muškarci, kazala je Ana Postrimovski.

18:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Udruga HERA javnom akcijom i okruglim stolom u Koprivničko-križevačkoj županiji obilježava Nacionalnu kampanju o pravima žrtava kaznenih djela i sustavu podrške žrtvama i svjedocima u državi.

Već dulje vrijeme udruga provodi projekt pod nazivom Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela.

U to su uključene dvije educirane volonterke koje pružaju emocionalnu i praktičnu podršku, daju tehničke i praktične informacije te informacije o pravima žrtve.

Služe i kao pratnja na sud, policiju, državno odvjetništvo, centre za socijalnu skrb, ali i sigurne kuće.

Foto: Ivan Balija
Ana Postrimovski // Foto: Ivan Balija

– Osim tog projekta, imamo otvoren i SOS telefon na koji na se može kontaktirati i potražiti pomoć. Ono što smo kroz naš rad zamijetile u posljednje vrijeme je porast slučajeva nasilja u obitelji. Našu pomoć u smislu pratnje ove je godine zatražilo 20-ak osoba, a prošle 30-ak. To su velike brojke s obzirom na sporost našeg pravosudnog sustava. Imali smo i 200-tinjak poziva na telefon, a svi se odnose na nasilje u obitelji. Većinom su to žene od 30 do 50 godina, no u posljednja dva mjeseca pomoć traže i muškarci – kazala je Ana Postrimovski, potpredsjednica Udruge.

Martina Zrno iz Križevaca jedna je od volonterki. Najteže je, kaže nam, kada se radi o slučajevima nasilja u obitelji dok su uključena djeca.

Foto: Ivan Balija
Martina Zrno // Foto: Ivan Balija

– Njima je najteže pristupiti, to je najteži angažman. Zahtjevno je i teško, no njima naša pomoć puno znači. Povratne informacije su takve da ne znaju kako bi uopće prolazili kroz tu muku da nema nas. Na sud dolazimo po pozivima sudaca, kada uvide da bi trebala naša pomoć. No, osobe nam se i same jave te nas traže da idemo s njima kao pratnja – priča nam M. Zrno.

Volontira godinu dana, a otkrila nam je i što ju je potaknulo na ovaj plemeniti čin.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Puno je žena koje su žrtve nasilja na križevačkom području i nemaju se kome obratiti za pomoć. Često nemaju ni novaca za doći do suda pa im onda pomognemo i prijevozom – kaže M. Zrno.

Udruga HERA je neprofitna, nevladina organizacija osnovana sa ciljem
senzibiliziranja i educiranja javnosti o problematici nasilja u obitelji,borbe protiv nasilja u obitelji, humanitarnog rada, razvoja i poticanja kreativnosti žena  te zdravstvene preventive i osvješćivanja aktualnih problema, a sve u cilju zaštite i promicanja ljudskih prava osobito žena i djece.

Osobe koje trebaju pomoć mogu se javiti na SOS telefon

radnim danom od osam do 20 sati, no moguće je uputiti poziv i vikendom.