KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA

Sve nelogičnosti: Ako vas neke mjere zbunjuju, ne brinite, niste jedini, ni ljudima koji su ih donijeli nije jasno

Dakle, ako živite u Zagrebu, a imate apartman na Šolti u njega ne smijete doći, ali ako svoj apartman iznajmite vašem susjedu u Zagrebu koji živi vrata do vas, on smije.

10:17h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

A sutra u ponoć na snagu stupa najkontroverznija epidemiološka mjera – zabrana napuštanja mjesta prebivališta tj. županije u kojoj ste prijavljeni. Naime, kao i mnoge druge mjere i ova ima nekoliko nelogičnih iznimki: ako u drugoj županiji imate nekretninu onda u nju ne smijete doći, ali ako nekretninu, kuću, vikendicu, hotelsku sobu ili apartman iznajmite, onda smijete, piše RTL.


Dakle, ako živite u Zagrebu, a imate apartman na Šolti u njega ne smijete doći, ali ako svoj apartman iznajmite vašem susjedu u Zagrebu koji živi vrata do vas, on smije. Ali ako vam susjed sa Šolte iznajmi svoj apartman, onda i vi možete otići na Šoltu, ali ne u svoj apartman, jer, podsjetimo, u njemu već uživa vaš susjed iz Zagreba, a vi možete biti u apartmanu kraj njega.

Posebno je zanimljivo što je s novim mjerama lakše preći državnu nego županijsku granicu.

Naime, na graničnom prijelazu je dovoljno pokazati negativan rezultat na covid test ili obećati da ćete se testirati pa biti u samoizolaciji do rezultata testiranja, a ako ste preboljeli covid, ne morate čak ni to. Dovoljno je pokazati pozitivan rezultat testa ako je stariji od 14 dana, ali ne stariji od tri mjeseca.

Time su konačno županije ispunile svoju svrhu postojanja, jer dvadeset godina nikom nije bilo jasno čemu služe, ali sad je evo jasno da služe ograničenju kretanja hrvatskih građana.

Zato će, kao i na početku epidemije, najtraženija roba biti e-propusnice, podsjetimo tada je izdano više od dva milijuna propusnica, ali vlasti kažu da će sada biti puno rigoroznije u njihovom izdavanju, jer je kao razlog za izdavanje propusnice izbačena stavka vitalni obiteljski razlozi. 

– Razlozi koji su isto na proljeće kad smo imali lockdown pa su propusnice bile aktualne, tada smo imali razlog vitalni obiteljski razlozi. Sada njega kao takvog nema. Nije to planirano jer nije ideja idemo bakama i dedama u posjetu za božićne praznike, nego je ideja da ne idemo – kazala je Renata Šimon, pročelnica Gradskog ureda za mjesnu samoupravu.

Ako vas neke mjere zbunjuju, ne brinite, niste jedini, ni ljudima koji su ih donijeli nije jasno što su donijeli pa je tako nejasno mogu li se građani nesmetano kretati iz županije u kojoj imaju prebivalište, u županiju u kojoj imaju boravište, dakle oni koji žive recimo u Omišu, a rade i studiraju u Zagrebu. Na to pitanje sustav e-propusnice će vam odgovoriti da nema zapreka da putujete, a sustav ministra policije će vam reći da ima.

– I za grafičkog dizajnera i za sve druge poslove vrijedi ono što smo rekli načelno. Svi koji ne moraju i ne mogu dokazati opravdanost svojih zahtjeva, trebali bi ostati u mjestima prebivališta – kazao je Božinović.

Za povratak u županiju prebivališta ili boravišta propusnica nije potrebna. Morate imati samo dokaz o prijavljenom boravištu.

čitam...