Savjeti liječnika

Sve o raku prostate

U Koprivnici već dugi niz godina u suradnji i uz potporu županijske Lige protiv raka i koprivničkih urologa, uspješno djeluje Udruga bolesnika oboljelih od raka prostate.

14:30h
0
drazen-sacer
KOLUMNA Dražen Sačer

Želja za ozdravljenjem uvijek je bila pola zdravlja. (Seneka)


Prostata ili kestenjača je muška spolna žlijezda, veličine i oblika kestena, smještena ispod mokraćnog mjehura i ispred završnog dijela debelog crijeva. Njezina je funkcija stvaranje i izlučivanjee vlastitog sekreta koji je dio sjemene tekućine (ejakulata). Dakle, prostata nije organ u kojem se krije “tajna spolne moći ili nemoći muškarca”, kao što mnogi misle.

Statistički podaci govore, da će jedan od šest muškaraca tijekom života dobiti rak prostate, pa se svake godine u Hrvatskoj očekuje oko 1700 novih slučajeva. Rak prostate je 3. najčešći tumor kod muškaraca, odmah poslije raka pluća i kolorektalnog karcinoma. Genetski faktor kod ove vrste raka vrlo je značajan, a rizik da se pojavi značajno se povećava s dobi. Rijedak je kod muškaraca mlađih od 45 godina, a većina se slučajeva javlja kod starijih od 65 godina.

Nažalost, rak prostate vrlo je podmukla bolest i u ranoj fazi praktički nema primjetnih simptoma, što ukazuje da je pravodobno i redovno testiranje od neprocjenjive važnosti. Stoga se preporuča, da svaki muškarac stariji od 50 godina obavi testiranje, pa čak i ranije, a obavezno oni muškarci kod kojih postoji genetska predispozicija (rak prostate u obitelji). Testiranje na rak prostate uključuje jednostavni liječnički pregled – digitorektalni pregled i krvni test na prostata specifični antigen (PSA).

Kod digitorektalnog pregleda liječnik kažiprst s zaštitnom rukavicom i naprsnjakom premazanim gelom s anestetikom, uvlači u završno debelo crijevo (rektum) i palpira prostatu. Otvrdnuće ili bilo kakva nepravilnost na površini žlijezde predstavlja sumnju na rak prostate.

U slučajevima kad su višekratno povišene vrijednosti PSA i kad postoji sumnja nakon digitorektalnog pregleda, urolog će učiniti ultrazvučni pregled prostate kroz rektum te potom ciljanu punkciju – biopsiju prostate širokom iglom. Na taj način uzet uzorak tkiva prostate šalje se na patohistološku analizu. Prije ove, za urologa rutinske intervencije, mora se isprazniti crijeva i mokraćni mjehur. Sama pretraga nije bolna, ali ponekad može biti neugodna.

PSA je protein koji proizvodi prostata, a kojem je normalna vrijednost do 4 dg/ml. Povišena razina ovog proteina ne mora nužno značiti da je riječ o raku, jer može biti povećana i kod drugih bolesti prostate, ali je potrebno daljnje ispitivanje. Vrlo je važan podatak i kojom brzinom ta vrijednost raste. PSA test omogućuje da se u ranijoj fazi bolesti, kad još nema simptoma, rak pronađe u čak 9 od 10 slučajeva.

Što se simptomatologije tiče, rak prostate u uznapredovaloj fazi može dati slijedeće simptome: učestalo mokrenje noću, otežan početak mokrenja, nepotpuno ispražnjenje mjehura, slabiji mlaz, značajne promjene u količini i kvaliteti sjemene tekućine, krv u mokraći i/ili spermi, učestali bolovi u donjem dijelu leđa, bol pri ejakulaciji te smanjenje ili gubitak potencije. Ovi simptomi nisu karakteristični za rak prostate, jer se mogu javiti i kod češćih bolesti prostate: hiperplazije prostae (dobroćudno povećanje), a neki i kod upalnih bolesti prostate.

Na planu liječenja koje je danas sve uspješnije nekoliko je mogućnosti: hormonska terapija i pažljivo praćenje bolesnika i nalaza, kirurška operacija – prostatektomija i/ili orhidektomija, tj odstranjivanje prostate i/ili testisa i zračenje. Liječenje je isključivo u domeni urologa i onkologa.

Što se pak prognoze tiče, rak prostate je spororastući tumor, pa stoga što ga se ranije otkrije, to su izgledi za izliječenje veći. Kada je otkriven u ranom stadiju, postotak izlječenja doseže čak do 98% !!

U Koprivnici već dugi niz godina u suradnji i uz potporu županijske Lige protiv raka i koprivničkih urologa, uspješno djeluje Udruga bolesnika oboljelih od raka prostate. Njezini članovi organiziraju druženja i predavanja na temu raka prostate za svoje članstvo, osiguravaju psihološku potporu, doniraju novčana sredstva za nabavu dijagnostičke opreme i animiraju muškarce za odlazak na preventivne preglede.

Piše: dr. Dražen Sačer, fizijatar
Tel. 048625 033
E-mail: drazen.sacer1@kc.t-com.hr

čitam...