SVEČANO PREDSTAVLJANJE

Sve što vas zanima o EU možete doznati u PORA-i gdje je oformljen Europe Direct centar

EU to smo svi mi, u Koprivnici, Zagrebu, Sofiji. Svi smo stanovnici EU i imamo jednaka prava i dužnosti, tako da slobodno se možemo ponašati kao građani i stanovnici EU, ne postoje nikakve razlike - kazao je Zlatev.

13:45h
0
Foto: Sonja Badalić

Koprivničanci kao i svi stanovnici naše županije od danas mogu vrlo jednostavno i lagano dobiti razne informacije koje ih zanimaju o Europskoj uniji. Učinit će to tako da će jednostavno nazvati ili se uputiti osobno u zgradu PORA-e, Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije na Florijanskom trgu gdje je oformljen Europe Direct centar, koji je danas i službeno predstavljen javnosti.

Svečano predstavljanje i otvorenje spomenutog info centra, uz ravnateljicu PORA-e Melitu Birčić uveličali su župan Darko Koren, koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić te voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ognian Zlatev.

Ravnateljica Birčić predstavila je dosadašnje poslovanje PORA-e te naglasila kako je to što im je dodijeljeno vođenje ovog centra logičan slijed i kruna dosadašnjeg rada.

Projekt je vrijedan 145 tisuća eura, a provodit će se 56 mjeseci na području naše županije.

– Kroz lokalne medije širit ćemo informacije kvalitetno i pravodobno kako bi građani bili sve više upoznati s EU, planiramo niz okruglih stolova, panela, s temama kako bi širu javnost informirali o svemu što je aktualno u EU  – pojasnila je Birčić te dodala kako je jedan od ciljeva i temu EU približiti školarcima.

Darko Koren istaknuo je kako u ovom trenutku ne trebamo dvojiti oko toga da je naše članstvo u EU zaista opravdalo sve ciljeve koje smo imali prije 2013. godine, a ovaj današnji događaj i prezentacija programa te proračun koji je za to osiguran to potvrđuje.

Mišel Jakšić je kazao kako je i dalje EU definitivno društvena zajednica u kojoj je u cijelom svijetu najljepše, najugodnije, najotvorenije i najtransparentnije živjeti.

– Ovakvi projekti velik su doprinos tome da naši građani dobiju sliku koji su to sve prostori i mogućnosti koje EU otvara, koliko nam je ona važna i može sudjelovati u promjenama u RH na bolje – kazao je Jakšić.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ognian Zlatev pojasnio je kako je u Koprivnici otvoren jedan od deset hrvatskih centara, a ukupno je takvih širom Europe točno 420.

Za EU komisiju vrlo je važno djelovanje na lokalnim razinama, želimo znati kako građani razmišljaju o EU i kako vide njezinu budućnost.

– Dolazim iz Bugarske koja je vrlo slična Hrvatskoj. Nažalost još smo mišljenja da su EU institucije daleko u Bruxellesu, Strasbourgu, Luxemburgu, a to nije baš tako. EU to smo svi mi, u Koprivnici, Zagrebu, Sofiji. Svi smo stanovnici EU i imamo jednaka prava i dužnosti, tako da slobodno se možemo ponašati kao građani i stanovnici EU, ne postoje nikakve razlike – kazao je Zlatev te još jednom ponovio kako je uloga EU direct centra približiti ono što se događa u Bruxellesu građanima.

Ognian Zlatev // Foto: Sonja Badalić

U fokus rasprava ovih dana je nacionalni plan za oporavak.

Hrvatska je prema mišljenju Zlateva odradila odličan posao oko njegove pripreme.

– Stiže ovih dana predfinancirano oko 800 milijuna eura. Nama je isto vrlo bitno da objasnimo svim stanovnicima Hrvatske što znači taj plan. Imamo priliku osigurati da naša djeca imaju dobro plaćene poslove koje nam je danas teško zamisliti – istaknuo je.

Komisija ima predstavništva u svih 27 zemalja EU-a te regionalne urede u Barceloni, Bonnu, Marseilleu, Milanu, Münchenu i Wrocławu.

Nakon konferencije na glavnom trgu održano je predstavljanje Europe Direct centra uz sudjelovanje učenika Gimnazije Fran Galović Koprivnica, učenika Obrtničke škole Koprivnica i učenika Srednje škole Koprivnica.