OTKRIVENI PODACI

SVE VIDE Kamere do sada ulovile više od 500 prebrzih Podravaca i Prigoraca, uskoro stižu još dvije koje će pratiti nešto novo

Na području Podravine i Prigorja postavljeno je deset kućišta u kojima se nalazi pet kamera. Točnije, one se, ovisno o policijskoj procjeni, premještaju s vremena na vrijeme.

11:27h
0
Foto: ingimage.com
Ilustracija // Foto: ingimage.com

Kamere su sada već dio života svih vozača, pa tako i onih iz Koprivničko-križevačke županije. Na mjesečnoj konferenciji za novinare, predstavnici Policijske uprave otkrili su što kažu dosadašnji rezultati.

Glasnogovornica Dijana Žagar kazala je kako su se pokazale vrlo učinkovitima u kontekstu represije i prevencije, iako je teško donositi točne ocjene uspoređujući podatke s prijašnjim godinama i brojem prekršaja. Potvrdili su kako je od 15. listopada do 30. studenog poslano 559 kazni za područje PU koprivničko-križevačke.

Foto: Ivan Balija
Dijana Žagar // Foto: Ivan Balija

– Pokriveni su svi važni pravci, sve državne ceste koje vode prema našoj županiji. Kamera snima vozilo, odnosno registracijsku oznaku. Rade 24 sata, sofisticirane su, osjetljive, ne smetaju im kiša, magla ili hladnoća. S našom su bazom spojene internetom, dobivamo slike, šaljemo obavijest vlasniku vozila da nam u određenom roku pošalje podatke o vozaču koji je njime upravljalo. Potom, ovisno o prekoračenju, šaljemo obavijest (kaznu, op. a.). Ako je više od dvije tisuće kuna idemo na obavezni prekršajni nalog. U slučaju najteže kazne, ako je u naseljenom mjestu prekoračena brzina za 50 kilometara na sat, kazna je od deset do 20 tisuća kuna ili 60 dana zatvora. Građanin je upoznat s pravima koja mora imati prema Prekršajnom zakonu – kazao je voditelj službe policije Damir Jančijev.

Na području Podravine i Prigorja postavljeno je deset kućišta u kojima se nalazi pet kamera. Ovisno o policijskoj procjeni, premještaju se s vremena na vrijeme. Podsjetio je kako se, uhvati li vas kamera kako vozite prevelikom brzinu, na snimci mogu vidjeti i ostali prekršaji kao što su korištenje mobitela tijekom vožnje ili nekorištenje sigurnosnog pojasa. Iako vas neće uloviti poštujete li brzinu, naglasio je Jančijev, valja istaknuti kako su sami policijski službenici iznimno aktivni.

Foto: Matija Gudlin
Damir Jančijev // Foto: Matija Gudlin

Dotaknuli su se i novih kamera koje će nagodinu biti postavljene. Riječ je o kamerama za nadzor prometa koje će postaviti, vjerojatno, na dva kritična mjesta u Velikoj Mučnoj i na području Križevaca. Dakle, neće nadzirati brzinu nego su postavljene na inicijativu Hrvatskih cesta koje će njima pratiti tijek i gustoću prometa. Pritom postoji mogućnost kako će doći i do povećanja broja kamera za nadzor brzine.

čitam...
Loading...