Svečano otvaranje projekta “Inovativna istraživanja geotermalne energije u okolici Grada Csurga i Grada Koprivnice”

10:06h
0
Csurgo-014

U okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska-Mađarska 2007-2013 te sukladno ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava koji je potpisan 18. lipnja 2010., gradovima Csurgu i Koprivnici dodijeljena su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu 436,900 EUR za provedbu projekta ”Inovativna istraživanja geotermalne energije u okolici Grada Csurga i Grada Koprivnice“ (IGER-CsK)”.

Cilj projekta je identificirati geotermalne izvore na području gradova Csuro i Koprivnice te otkritinajprikladnije lokacije za postavljanje geotermalnih izvora koristeći se geotehničkim metodama. Tijekom provedbe projekta pripremiti ce se dva geotehnička istraživanja, dvije studije izvedivosti itehnološki plan što ce pružiti osnovu za kasnija ulaganja u području iskorištavanja geotermalnih izvora energije.

Grad Koprivnica i Grad Csurgo zalazu se za korištenje obnovljivih izvora energije te putem ovog projektarazvijaju prekograničnu suradnju u tom području. Nadalje, projekt ima pionirski karakter u načinu korištenjageotermalnih izvora energije u obje zemlje te primjeni obnovljivih izvora energije.

Dana 17.rujna 2010. u gradu Csugro, Mađarska održano je svečano otvaranje projekta „Inovativna istraživanja geotermalnih izvora energije u Gradu Csurgo i Gradu Koprivnici“. Projekt sufinancira Europska komisija sredstvima osiguranih u IPA prekograničnom programu Hrvatska-Mađarska 2007-2013. Ukopna vrijednost projekta je 514.000 EUR, od čega je 436,900 EUR iznos bespovratnih sredstava iz pretpristupnog programa novčane pomoći Europske komisije.

Otvorenju projekta nazočili su gradonačelnik Grada Koprivnice, g. Zvonimir Mršić, zamjenik gradonačelnika grada Csurgo, g. Csaba Ilia, generalna konzulica RH u Pečuhu, gđa. Ljiljana Pancirov, predstavnik Zajedničkog tehničkog tajništva IPA HU-HR programa, Andras Talos, direktor tvrtke Geotherimia d.o.o.. Gyorgy  Horuczi, gradonačelnik Grada Kisteleka iz Mađarske, g. Sandor Nagy, članovi projektnih timova i brojni drugi uzvanici.

„Danas smo na početku projekta koji uvelike može promijeniti kvalitetu života građana Grada Koprivnice, obzirom na to da ćemo ovim projektom dokazati da doista ima geotermalnih potencijala na području Koprivnice i Csurga što bi u konačnici moglo rezultirati izgradnjom termoelektrane ili konglomeracijskog postrojenja.“, istaknuo je gradonačelnik  Zvonimir Mršić. Dodao je da je ovaj prva faza onog što će se u vrijeme kad Hrvatska uđe u EU pretočiti u zahtjev za financiranje izgradnje termoelektrane što će imati izravan učinak na kvalitetu javne usluge, kreiranja radnih mjesta u određenom sektoru te postizanje da Koprivnica iz potrošača energije postane proizvođač. Također, gradonačelnik je istakao dodatnu vrijednost projekta, a to je zaštita okoliša u smislu smanjenja ispuštanja CO2 u atmosferu korištenjem topline pretvorenu u energiju što osigurava održivost životnog prostora.

Tehnički aspekt projekta tj, način pretvaranja toplinskih para u energiju na slikovit je način prezentirao direktor tvrtke Geotherimia d.o.o.. Gyorgy  Horuczi, naglasivši da moramo više pozornosti usmjeriti u racionalno iskorištavanje prirodnih resursa iz vode, zraka, zemlje i vjetra tj. obnovljive izvore energije jer jedino na taj način možemo osigurati prirodan i zdrav okoliš za buduće naraštaje.

Načelnik Općine Kisteleka iz Mađarske i mađarski predstavnik u Odboru Regija u Bruxellesu, g. Sandor Nagy prezentirao projekt građenja geotermalne elektrane u Općini Kistelek koji broji 8000 stanovnika, a proizvode toliko energije da je od tog 1/3 dovoljna da osigura grijanje cijeloj općini.

Naposljetku se skupu obratila generalna konzulica  RH u Pečuhu, gđa. Ljiljana Pancirov. Naglasila je da joj je čast po drugi put prisustvovati otvorenju projekta Grada Koprivnice u sklopu prekogranične suradnje s Mađarskom. Prvi takav projekt bio je projekt K2.NET koji Koprivnica provodi u suradnji s Kaposvarom. Gđa. Pancirov je pohvalila suradnju gradova Koprivnice i Csurga u ovom vrijednom projektu te im zaželjela uspješnu provedbu.

{vsig}vijesti/09-2010/100917-Csurgo{/vsig}