Javna priznanja grada Đurđevca

Nagrada za životno djelo pripala umjetniku Dragutinu Bešeniću, a prepoznati su i dobrotvori, profesori i kulturnjaci

Dodijeljeno je ukupno devet javnih priznanja, od toga tri Zlatne plakete, pet Povelja Grada Đurđevca i jedna Nagrada za životno djelo.

09:57h
0
besenic
Dragutin Bešenić // Foto: djurdjevac.hr

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca jučer su jednoglasno usvojeni svi prijedlozi za dodjelu javnih priznanja Grada Đurđevca.

Dodijeljeno je ukupno devet javnih priznanja, od toga tri Zlatne plakete, pet Povelja Grada Đurđevca i jedna Nagrada za životno djelo.

Nagradu za životno djelo dobio je Dragutin Bešenić, rođen u Virju, 4. studenoga 1949. godine, koji kao samostalni umjetnik, galerist, kolekcionar, donator i izdavač te ove godine slavi 40. obljetnicu slikarstva i izlaganja. Sudionik je 186 likovnih kolonija u domovini i inozemstvu.

Samostalno izlaže od 1979. godine na 35  izložbi u Hrvatskoj i Europi, a sudjelovao je i na preko 250 tematskih izložbi. Uvršten je u monografiju „Čudo hrvatske naive“ i monografiju „Dvadeset godina Paunovca“. Zajedno s Mijom Kovačićem, velikanom hrvatske naive ilustrirao  je roman „Djetinjstvo je vraški šugava stvar“ Miroslava Dolenca Dravskog“. Galerija Bešenić otvorena je 1998. godine sa odabranom postavom od 150 umjetničkih radova. Postava Galerije redovito se mijenja, a godišnje su i dvije tematske izložbe za vrijeme Uskrsa i Božića. Osim autorskih dijela, fundus Galerije bogat je djelima recentne umjetnosti s kraja 20. stoljeća kako iz Hrvatske tako i Europe i svijeta.

Donirao je brojne javne ustanove i vjerske objekte te su njegova donirana djela u Galeriji Majčino selo u Međugorju, u Galeriji Dječeg vrtića Maslačak Đurđevac, u Galeriji Osnovne škole Franjo Viktor Šignjar u Virju, Vjeronaučnoj dvorani župe sv. Jurja u Đurđevcu, Galeriji Jurlinovi dvori u Pimoštenu i drugima. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih se ističe medalja grada Windsora s likom princa Charlsa i princeze Diane.

Svi prijedlozi su jednoglasno usvojeni // Foto: djurdjevac.hr

Zlatna plaketa Sveti Juraj dodijeljena je profesorici Ivani Senjan iz Đurđevca, za trajan doprinos i ostvarene izuzetne rezultate na unapređivanju pedagoškog, kulturnog, glazbenog i društvenog života u Gradu Đurđevcu, Franji Mihočka iz Đurđevca za izuzetan doprinos i ostvarene rezultate na području kulture i humanitarnog djelovanja i Trgovačkom društvu Kotlar d.o.o. Đurđevac, za ostvarene rezultate na području gospodarstva.

Povelje Grada Đurđevca primili su profesor Tomislav Ostojić iz Đurđevca za popularizaciju prirodnih i tehničkih znanosti, Marijan Slunjski iz Đurđevca za iskazanu predanost u dokumentiranju važnih događaju u Đurđevcu kroz fotografije, Petru Petroviću za postignute rezultate u likovnom stvaralaštvu, Vladimiru Mašiću i Draženu Šadeku iz Đurđevca, dobrovoljnim darivateljima krvi, za darovane 102 doze krvi.

Javna priznanja će se dobitnicima uručiti na tradicionalnoj svečanoj sjednici povodom Dana Grada Đurđevca.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW