EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NA FAKSU

Sveučilište Sjever i KTC rade na privremenom rješenju za menzu, čeka se odluka ministarstva, Tomiša: To je jedino realno

Kod nas su mjere dosta rigorozne. Zaštitari su na ulazu, maske su obavezne kao i dezinficiranje. Dvaput dnevno dezinficira se cijela zgrada, od 7 do 8 sati prvi put, a drugi od 14 do 15 sati. Tako ćemo nastaviti do daljnjega, potvrdio je prorektor.

15:00h
0
IMG
Foto: Sanjin Bojić

Nacionalni Stožer civilne zaštite danas se vratio održavanju konferencija za medije. Između ostalih, na pitanja novinara odgovarao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

– Po novim podacima s hrvatskih sveučilišta, situacija među studentima i zaposlenima relativno je dobra. Ali, u slučaju zahtjeva, sva su sveučilišta spremna na potpuni prelazak na online nastavu. Djelomično se već sad primjenjuje hibridan sustav – kazao je, između ostaloga, Fuchs.

Istaknuo je kako situacija na sveučilištima nije dramatična te naveo brojke oboljelih po sveučilištima. Prema njegovim riječima, na Sveučilištu Sjever, koje djeluje u Varaždinu i Koprivnici, trenutno je 20 pozitivnih studenata.

Prorektor Mario Tomiša kazao nam je kako vode ukupnu evidenciju, zbog čega nema točnu brojku o tome koliko je oboljelih na Sveučilišnom centru Koprivnica. No, očito je kako brojka zaista nije visoka.

Mario Tomiša // Foto: Sanjin Bojić

– Nemamo žarišta, ti su studenti kod kuće. Nastava se prema hibridnome planu normalno odvija – dio kontaktno, a dio online. Što je nužno održavati kontaktno, odvija se tako. Svaki student, otprilike, ima dva dana nastavu na sveučilištu. Situacija je u Koprivnici vrlo zadovoljavajuća – objasnio je Tomiša.

Među zaposlenicima, potvrdio je, nema oboljelih.

Kod nas su mjere dosta rigorozne. Zaštitari su na ulazu, maske su obavezne kao i dezinficiranje. Dvaput dnevno dezinficira se cijela zgrada, od 7 do 8 sati prvi put, a drugi od 14 do 15 sati. Tako ćemo nastaviti do daljnjega – potvrdio je prorektor.

Upitali smo ga, također, kakva je situacija s menzom u Kampusu. Podsjetimo, svečano je otvorena u listopadu prošle godine. Nažalost, pandemija koronavirusa par mjeseci kasnije dovela je do njezina privremenog zatvaranja. U svibnju smo, kada su se radu vratili brojni ugostiteljski objekti nakon tadašnjeg lockdowna, provjerili hoće li se otvoriti i menza koprivničkog Sjevera. No, uzevši u obzir kako se studenti još nisu potpuno vratili na sveučilišta, tako ni Restoran Baza koji vodi KTC nije imao goste.

Međutim, Tomiša nam je potvrdio kako upravo rade na rješenju toga problema.

– U suradnji s ministarstvom i KTC-om iznijeli smo prijedlog da se menza otvori u Restoranu Ivana, ondje gdje je bila prije. Kada se završe epidemiološke mjere, kada se sve završi, tada bi se menza vratila u Kampus. Ovo bi bilo privremeno rješenje, s obzirom na broj studenata to je jedino realno. Ministarstvo ima proceduru, KTC čeka dopis o odluci. Nadamo se kako će biti pozitivna za sve – zaključio je Tomiša.

Menza u Kampusu, nažalost, pričekat će povratak studenata // Foto: Sanjin Bojić