veliko iskustvo

Svi iz javnog sektora, javite se u Kosinus i prilagodite svoje web stranice osobama s invaliditetom, prema direktivi EU

13:30h
0
Prilagodba web stranica za osobe s poteškoćama

Krajem rujna na snagu je stupio Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.


Da bi se uskladili s EU direktivom i vaše web stranice prilagodili osobama s invaliditetom, na raspolaganju vam stoji koprivnička tvrtka Kosinus s dugogodišnjim iskustvom.

Brzo, efikasno i povoljno web stranice prilagođavamo navedenome, a posao smo već kvalitetno odradili za PORA-u, općinu Ferdinandovac, Peteranec, koprivničko Pučko otvoreno učilište, Obiteljski dom Mia Gogea i mnoge druge.

Dođite osobno na adresu Ivana Generalića 3/1, na prvi kat Martinovke od 8 do 16 sati, kontaktirajte nas na email info@kosinus.hr ili pak nazovite 048/626-846.

Ujedno, omugućite svim osobama s invaliditetom da mogu sve potrebne informacije pronaći na vašim stranicama.

Točno prije dvije godine „Apriori“ Institut za integrirano-inkluzivne komunikacije jugoistočne Europe, u suradnji s Udrugom slijepih Zagreb, skrenuo je pozornost na Europsku direktivu o pristupačnosti web stranica za osobe s invaliditetom.

Još prije godinu dana u Republici Hrvatskoj stupio je na snagu Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora koji nažalost nije vodio računa da ovim zakonom treba biti obuhvaćena izrada web stranica škola i vrtića kako bi roditelji, ali i djeca koja upravljaju mobilnim uređajima za one škole koje to imaju, mogli kroz pristupačne web stranice svoje škole uvidjeti da oko njih žive i učenici s invaliditetom.

Institut je u proteklih dvije godine dana informirao sve općine, gradove i neke javne tvrtke, no nažalost na današnji dan susrećemo se s poražavajućim brojkama u primjeni ovog zakona. Jednostavno niti županije, niti gradonačelnici, niti brojni ravnatelji nisu shvatili ovu direktivu ozbiljno pa su opet zakinute osobe s invaliditetom, ne samo u transparentnom informiranju, nego i mogućnostima online prijava na liječničke usluge kao i mogućnosti isprinta dokumentacija – kazuju iz Instituta.

Koliko nam je poznato, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva informirao je sve nadležne u sustavu javne uprave kako bi i oni krenuli s prilagodbom, no velika većina od njih, otprilike 2300, nema niti izjavu o pristupačnosti na koju je obvezuje zakon. Iako je ured povjerenika za informiranje zadužen za provjeru, on će tek 03.12.2020.

Postoje i dobri primjeri, npr. državna geodetska uprava, Carnet i Srce prilagodili su već svoje stranice. Izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb, Goran Denis Tomašković naglasio je:

„Za slijepe osobe od iznimnog značenja je pristupačnost web sadržaja i mobilnih aplikacija koje nam pružaju informacije i omogućavaju pristup javnim servisima. E-građanin koji bi nam trebao biti potpuno pristupačan i omogućiti da preko njega ostvarujemo sve što ostvaruju i osobe koje vide. Nažalost, godinu dana od primjene zakona sustav e-građanin i dalje nije pristupačan.“

Stoga nemojte se dovesti u situaciju da plaćate penale u skladu s europskom direktivom, već se javite u Kosinus i garantiramo vam brzu i efikasnu prilagodbu.

 

čitam...