TEMPIRANA BIO-BOMBA?

Svih 17 vijećnika odbilo izgradnju bioplinare u Križevcima, Rajn pohvalio njihovu aktivnost: Ne vidim što se više moglo napraviti

Križevački gradonačelnik, poznato je, u svojim istupima kontinurano zagovara zelene politike. Kaže kako je nužno voditi brigu o gospodarenju biootpadom koji stvaraju građani. Istovremeno, Križevci ne stvaraju dovoljne količine koje bi zadovoljile potrebe takvoga postrojenja, što su se i sami vijećnici pitali.

11:36h
0
Foto: Grad Križevci

Svih 17 vijećnika Gradskog vijeća Križevci na jučerašnjoj sjednici bilo je protiv izgradnje bioplinare i kompostane, koje je na području gospodarske zone Gornji Čret željela podići tvrtka Contumax d.o.o. Isto su učinili mjesni odbori Đurđic i Majurec. Vijećnici su postavili mnogo pitanja, kako gradskome vodstvu, tako i investitoru i vlasniku tvrtke Contumax d.o.o. Andriji Zidariću te konzultantima Tomažu Tomačiću iz Slovenije te profesorici Aleksandri Anić Vučinić.

– Puno pitanja vijećnika ostalo je neodgovoreno, možda je i protivljenje mjesnih odbora išlo u prilog tome. Investitor je rekao kako bez prostora ne mogu naručivati studije. Dojam kako vijećnici ponudu nisu mogli smatrati validnom bez tih dokumenata – prokomentirao je križevački gradonačelnik Mario Rajn, dodavši kako je stručnjacima prošireno Povjerenstvo za poslovne zone ranije izreklo kako su neka od pitanja poslovnoga plana načelno odgovorena, ali je jednako tako utvrdilo da se može poslati u daljnju proceduru Gradskog vijeća.

Rajnu je, naglasio je, drago što je održana konstruktivna rasprava vijećnika te je točka izglasana uz sat vremena dugu raspravu.

Mario Rajn // Foto: Grad Križevci

– Križevci nemaju alternativnu lokaciju osim gospodarske zone, nema prostora koji je u gradskom vlasništvu, a da bi i približno zadovoljavao potrebe investitora. Naše su parcele raštrkane, cijelo vrijeme zagovaram okrupnjavanje zemljišta. Ne vidim što se u ovim okolnostima više moglo napraviti. Donesena je jednoglasna odluka, treba je poštovati. Vijećnici su preuzeli odgovornost, donijeli odluku i stali iza nje. Moram ih pohvaliti – naveo je Rajn.

Križevački gradonačelnik, poznato je, u svojim istupima kontinuirano zagovara zelene politike. Kaže kako je nužno voditi brigu o gospodarenju biootpadom koji stvaraju građani. Istovremeno, Križevci ne stvaraju dovoljne količine koje bi zadovoljile potrebe takvoga postrojenja, što su se i sami vijećnici pitali. Točnije, potrebno je 36 tisuća tona biootpada godišnje. Iz križevačkih domova dolazi šest tisuća tona, i to mješovitog komunalnog otpada. Usto, procjenjuje se kako svega 30 posto od toga čini biootpad, s time da dio kućanstava kompostira u vlastitim vrtovima.

– Imat ćemo podatke nakon 2020. za cijelu godinu, ali nisam siguran hoćemo li skupiti biootpada za 800 tona – napominje Rajn.

Foto: Grad Križevci

Prema tome, čini se kako postrojenje takvoga tipa nije toliko potrebno. Ipak, Rajn kaže kako investicija od 15 milijuna eura “lijepo zvuči”, kao i zapošljavanje desetak osoba.

– Današnja tehnologija itekako zadovoljava, primjerice, uklanjanje neugodnih mirisa. Dođete li u takva postrojenja, nemate osjećaj da ste na farmi. S druge strane, nemate li odgovor kako ćete puniti postrojenje, tada je taj poslovni model na razini lijepe želje – rekao je Rajn.

Grad Križevci kontinuirano, svakoga mjeseca, ima otvoren Javni natječaj za prodaju ili osnivanje prava građenja na građevinskom zemljištu na području poduzetničke zone Gornji Čret. Uz spomenutu bioplinaru i kompostanu, na svibanjski javila se i tvrtka Autoelektrika Podolski j.d.o.o. koja je u kontekstu izgradnje servisno-prodajnog kompleksa za popravak i održavanje motornih vozila dobila potvrdnih 17 ruku.

čitam...
Loading...