17.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 25. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
nova metoda

Svijet će se prvi put u povijesti cijepiti mRNA cjepivom
S

Nova tehnologije koja transformira tijelo u tvornicu za uništavanje virusa velika je novina kad je riječ o cjepivu za široku primjenu.

Ne propustite

Cjepivom Moderne i Pfizera protiv COVID-19, svijet će se prvi put u povijesti cijepiti mRNA-a cjepivom namijenjenim ljudima.

Riječ je u potpunosti o novom cjepivu, koje umjesto klasičnog ubrizgavanja umrtvljenog virusa ili njegovog dijela sadrži upute za izradu jednog proteina koji se nalazi u virusu, piše slobodnadalmacija.

Tradicionalna cjepiva, naime, poput onih protiv gripe ili ospica, aktiviraju imunološki sustav uštrcavanjem malih količina virusa. Nova tehnologije koja transformira tijelo u tvornicu za uništavanje virusa velika je novina kad je riječ o cjepivu za široku primjenu. Moderna i BioNTech primjenjuju tehnologiju mRNA i na eksperimentalne lijekove protiv raka. U drugoj fazi je i testiranje mRNA protiv melanoma sa švicarskim Rocheom. Među najnaprednijim projektima Moderne, osim cjepiva protiv COVID-19, nalaze se i mRNA spojevi za liječenje raka jajnika ili ishemije miokarda, koji su također u drugoj fazi ispitivanja.

Postupak ocjene

S druge strane, zbog ovog su cjepiva protivnici odavno na nogama. Tumače kako se mRNA cjepiva mogu koristiti za genetsku modifikaciju ljudi, što znanstvenici u potpunosti odbacuju.

Prema uobičajenom shvaćanju pojma genetskih modifikacija promjena genetskog materijala domaćina mora biti trajna i nasljedna. Tvrde da korištenjem sintetske RNA i njezinim unosom u ljudski organizam ili ljudske stanice nije moguće izazvati trajne ili nasljedne promjene genetskog materijala u ljudskim stanicama. Znanstvenici ponavljaju kako se mRNA, a samim time i mRNA cjepivo, ne ugrađuje u genom domaćina te ni na koji način ne može promijeniti genetski materijal domaćina.

Pristajanje na rizik 

Tal Brosh, šef odjela za zarazne bolesti sveučilišne bolnice Assuta Ashdod u Izraelu djelovanje mRNA cjepiva opisao na primjeru računala.

– To je više kao da na računalu pokrenete program s vanjskog uređaja za pohranu podataka (disk, USB stick i slično). Dakle, on ne utječe na hard disk računala, već obavlja određeni zadatak u operativnom sustavu računala – tumači izraelski liječnik.

No, Brosh navodi da ipak postoje i nepoznati rizici korištenja mRNK cjepiva, koji uključuju lokalne i sustavne upalne reakcije koje mogu onda dovesti i do autoimunih uvjeta.

U tijeku je utrka da se stanovništvo cijepi, stoga smo i spremniji riskirati više. Svijet ne može čekati klasično cjepivo deset godina – istaknuo je Brosh za Jerusalem Post.

Njegova kolegica Michal Linial, profesorica biokemije na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu uvjerava kako razloga za brigu oko mRNK cjepiva nema. Pojašnjava da cjepiva Moderne i Pfizera od tijela traže da rade nešto što ionako radi svakodnevno, da sintetizira proteine u stanicama. Ona više brine da mRNK možda neće ući u stanice te se tako dezintegrirati bez ikakvog učinka.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

LOVNO STRELJAŠTVO

Nevenko Jakopović pobjednik Kupa u slavonskoj Bzenici

Nevenko Jakopović, predsjednik županijskog Lovačkog saveza i dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza pobjednik je lovno streljačkog Kupa u Bzenici. Lovački savez...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti