nogom na vratu

Svjedočimo li amerikanizaciji hrvatske policije? Uhićenje Blagusa uspoređuje se s Floydom

Nogom na vratu, policajac je provodio postupak uhićenja nad čovjekom koji je spriječio da bujica potopi njegov kvart

09:37h
0

Zagrepčanin Tihomir Blagus postao je poznat hrvatskoj javnosti nakon što je u petak navečer, tijekom nevremena u Zagrebu, provalio u ustanovu Hrvatskih voda te otvorio odvodni kanal prema Savi.


Pothvat hrabrih Trnjana, koji tvrde da su na taj način od poplave spasili svoj kvart pa i šire, objavljen je na Facebooku istu večer, a već sljedeći dan Tihomir je priveden.

Tihomir se nije opirao, a srećom postoji i dokaz – objavljen je video uhićenja na kojem se jasno vidi kako policajci bezrazložno upotrebljavaju silu nad Blagusom.

Nogom na vratu, policajac je provodio postupak uhićenja nad čovjekom koji je spriječio da bujica potopi njegov kvart. Upravo ova fotografija, kao i niz sličnih verzija iste, u kojima se ovaj slučaj uspoređuje s nasilnim ubojstvom Georga Floyda u SAD-u, obišla je cijelu Hrvatsku i šire, piše rtl.hr

Samo dva mjeseca nakon tragičnog ubojstva zbog kojeg su tjednima vladali prosvjedi diljem Amerike, hrvatski policajci očito su odlučili učiti na krivom primjeru. Društvene mreže prepune su komentara na ovaj slučaj.

Iz policije su poručili kako “snimka ne daje uvid na cjeloviti događaj”, kako je “Blagus bio pod utjecajem alkohola (0,88 g/kg)”, kako je “kršio javni red i mir” te kako su “policajci bez pristanka snimljeni u videu koji se proširio društvenim mrežama”. Pravdali su se i da onakvim postupkom “noge na vratu”, Blagus nije ozljeđen. Sve u svemu, policija ne vidi ništa sporno u cijeloj situaciji.

Mnogi su komentirali da je nakon svega što su nam vladajući “pružili” narod poludio, da se nakon svih katastrofa borimo na sve moguće načine vlastitim rukama (jer nam nitko drugi pomoći neće), a “uz sve to dobijemo ovakav tretman”.

čitam...