Svjetlana Šokčević: Otkaze u Slogi dobili su svi koji su se usudili progovoriti protiv Šketa, Henezija, Gavrana i Petrovčićke

16:46h
0

090909-sloga-stjepan-bos-m– Sada mi je žao što sam se u Domovinskom ratu borio za bandu lopovsku koja je uništila Slogu i bacila me na ulicu. Otac mi je rekao da ću tako završiti, rekao sam mu rekao da nema pojma što govori, no sada vidim da je bio u pravu. Moja je obitelj ostala bez prihoda i zato ću, ako treba, krasti, a ako moram idem i u zatvor – rekao je Stjepan Bos, jedan od 35 radnika Sloge d.d. u stečaju s kojim vodstvo tvrtke-kćerke Sloga obuća ne želi sklopiti ugovor o radu, na konferenciji za novinare koju je sazvao Sindikat tekstila, obuće, kože, gume Hrvatska.

Zdravku Konopljaru, pak, tvrtka priznaje samo 12 od 30 godina provedenih u Slogi d.d., pa će mu biti isplaćeno svega 16 tisuća kuna otpremnine, a na rubu suza je bio Milivoj Antolić, koji je kazao da je nakon 37 godina rada u Slogi kao pas istjeran na ulicu:

090909-sloga-milivoj-antolic-mŠket je kriv za loše ugovore o radu

– Slogi sam dao zdravlje, život, sve, a onda me tajnica bez objašnjenja istjerala iz tvorničkog kruga. Nije mi jasno zašto pravna država dozvoljava kriminal koji se događa u Slogi.

Predsjednica Sindikata obuće Svjetlana Šokčević je izdvojila da vodstvo Sloge obuća nema dobre namjere spram radnika, jer je ključ po kojem je podijeljeno 35 otkaza skandalozan, a popis njihovih imena lista za odstrel nepodobnih koji su se usudili dići glave:

090909-sloga-svjetlana-sokcevic-m– Ugovore o radnu neće dobiti oni koji su surađivali s nama, prijavljivali nezakonitosti, ili su se zamjerili vodećim ljudima. Ugovori bolje da nisu ni podijeljeni, jer se njima krše prava radnika. U njima je čak 35 odredbi temeljem kojih poslodavac može dijeliti otkaze, ali ni jedna koja njega na bilo što obavezuje. Zato ću ih priložiti uz kaznenu prijavu koju sam prvog dana stečaja Sloge d.d. podnijela Državnom odvjetništvu protiv članova Uprave Ivana Henezija i Biljane Petrovčić zbog protuzakonitog prijenosa imovine. Ne razumijem zašto država, iako je vlasnik 78% Sloge d.d., pristaje na bacanje hrvatskih branitelja i radnika koji su jedini hranitelji svojih obitelji na ulicu – rekla je Škočević i izdvojila da je između 1996. i 2006. godine protiv članova Uprave Sloge podigla ukupno tri kaznene prijave Državnom odvjetništvu u Zagrebu.

090909-sloga-zdravko-konopljar-mŠokčević za tako sroćene ugovore krivi predsjednika Uprave «Sloge obuća» Darka Šketa. Po njezinim riječima, kriv je i za to što je prije proglašavanja stečaja u Slogi d.d. prebaćeno u Slogu obuća sva vrijednost osim radnika.

090909-sloga-sindikalisti-mŠket, Henezi, Petrovčić i Gavran koštaju koliko i 35 radnika

– Ni to se nije dogodilo slučajno, jer Šket želi birati radnike za Slogu obuća koji njemu pašu. On je bio jedini član Skupštine Društva koje je odlučilo da se imovina «Sloge d.d.» prenese u tvrtku kćer «Sloga obuća», sam sa sobom je sklapao mnoge ugovore, sebi i suradnicima je proizvoljno određivao plaću i na druge načine kršio zakon i zato ćemo razgovarat s premijerkom te ministrom financija, jer je Sloga državna tvrtka i država je najveći vjerovnik. Razgovarat ćemo i s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem te predsjednikom Mesićem i mjerodavnima u USKOK-u.

Šokčević je nastavila s «rafalnom paljbom» tvrdeći da se radnicima prijetilo kad su od sindikalista tražili pomoć zbog netočnih godina radnog staža, otpremnina i slično. Za trošak koji bi 35 radnika predstavljali tvrtki kada bi radili kazala je da su jednaki troškovima koje tvrtki stvaraju Darko Šket, Ivan Henezi, Gordana Petrovčić i Spomenko Gavran.

090909-sloga-josip-zidanic-mJosip Zidanić, dopredsjednik Sindikata, tvrdi da je Šket odgovoran za to što je Slogin dug u samo dvije godine narastao s 35 na više od 70 milijuna kuna, te za više od 100 otkaza, slabu produktivnost radnika te da svaki mjesec Slogu košta 40 tisuća kuna.

090909-sloga-zeljko-lalic-mSindikalni povjerenik Željko Lalić također je među 35 radnika koji nisu dobili posao u Slogi obuća, a a pitanje novinara koliko kvalificiranih obućara radi u Slogi d.d. odgovorio je primjerom zapošljavanja Spomenka Gavrana:

– 2000. godine je zaposlen kao inženjer obućarstva iako za to nema školu, a da je u stvari BiH «obućar za 100 maraka» otkriveno je tek osam godina kasnije kad je rukovoditeljica kadrovske službe proglašena viškom radne snage i zato progovorila o toj prijevari. Varao je tvrtku, zahvaljujući njemu radnici većinu radnog vremena provedu u «praznom hodu», ali je ipak i dalje jedini organizator proizvodnje – rekao je Lalić i naglasio da su se vodeći ljudi Sloge oglušili na sva upozorenja radnika o toj nepravilnosti.