0.9 C
Koprivnica
Utorak, 7. veljače 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
obljetnica

Svjetski konstruktor aviona, Ludbrežanin Rudolf Fizir rodio se na današnji dan 1891. godine
S

Srednja škola Ludbreg u suradnji s Gradom Ludbregom konstruirala je instalaciju Fizirov avion koja je danas izložena u parku staroga grada

Ne propustite

Rudolf Fizir, jedan od najpoznatijih svjetskih konstruktora aviona, rođen je prije 132 godine, točnije 13. siječnja 1891., u Ludbregu.

- Oglas -

Ukupno je konstruirao 18 zrakoplova: 13 aviona, tri hidroaviona i dvije amfibije.

Školovanje je započeo u Sopju kod Donjeg Miholjca, nastavio u rodnom Ludbregu, potom u Zagrebu, Beču, Toulousu i Wismaru gdje je imao prilike pratiti rađanje avijacije i stekao zvanje diplomiranog konstruktora aviona.

Svoj prvi sportski avion, sportski dvokrilac, koji je ostao u nacrtima, konstruirao je još kao student 1913. godine. Tijekom Velikog rata, kao apsolvent radio je u tvrtki Foker, a 1915. godine stekao je diplomu aerotehničkog inženjera. Na poslovima konstruktora radio je kod Fokker Flugzeugwerken u Schwerinu, u tvrtki Hansa und  Brandeburg Fleugzeuwerken i Hansa-Lloyd-Werk kod Berlina.

- Oglas -

Do 1940. bio je konstruktor zrakoplova u Zemunu, a u doba 2. Svjetskog rata na Tehničkom fakultetu u Zagrebu osnovao je Zavod za projektiranje zrakoplova gdje je predavao gradnju zrakoplova kao izvanredni predavač. Kako vlasti nove države nisu dozvoljavale da se u Zagrebu izgradi avioindustrija, Fizir je bio prisiljen preseliti u Novi Sad na rad u Vazduhoplovnoj komandi.

rudolf fizir
Foto: Grad Ludbreg

Posljednje radno mjesto bilo mu je u Zagrebu u Institutu za istraživanje i Industrijskom projektnom zavodu. Godine 1952. odlazi u mirovinu tijekom koje konstruira novi sportski zrakoplov te gradi četverosjednu amfibiju FA-2. Umro je 11. studenoga 1960. godine u Zagrebu.

Spomenimo da je Ludbreg još 1971. godine postavio spomen-ploču reljefa s njegovim likom na zgradu Centra za kulturu i informiranje Dragutin Novak, a ista je ustanova prije 15-ak godina izdala knjigu povodom održavanja stručnog skupa o životu i radu Rudolfa Fizira. Njegovo ime nosi i ludbreški aeroklub te jedna ulica.

Usto je i Srednja škola Ludbreg u suradnji s Gradom Ludbregom konstruirala instalaciju Fizirov avion koja je danas izložena u parku staroga grada.

Foto: Tomica Letina
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

KOMUNALNO PITOMAČA

Zapošljavaju skelara na jednom od najljepših mjesta u Podravini, ako zamišljate posao uz pogled na Dravu i pjev ptičica, onda je ovo za vas,...

Ako svoju svakodnevicu možete zamisliti okruženu zelenilom, pjevom ptičica i šumom rijeke Drave, onda su idući redci namijenjeni upravo...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti