UDRUGA FUN STATION

T. Kralj: Roditeljima su postavili nemoguće uvjete da pošalju dijete u školu, nabili su im sramotu

Kreativna učionica program je koji, pod vodstvom Tamare Kralj, podrazumijeva osmosatnu brigu o djeci.

19:00h
0
o
Tamara Kralj (desno) // Foto: Facebook

Ravnatelji osnovnih škola čiji je osnivač Koprivničko-križevačka županija u četvrtak su na videokonferencijskom sastanku sa županom Darkom Korenom raspravljali o povratku učenika od prvog do četvrtog razreda u škole, što je dio treće faze popuštanja mjera koja u ponedjeljak 11. svibnja stupa na snagu. Ankete su, naveli su iz županije, pokazale mali interes za održavanjem nastave u školama. Stoga je stav i preporuka županijskog vodstva da se školska godina završi provođenjem nastave na daljinu.

– Naravno, škole moraju biti spremne za nastavu bez obzira kada će i u kojem obliku krenuti te ispoštovati sve upute i protokole koji će garantirati zdravstvenu sigurnost učenika i djelatnika i ubuduće – izjavio je župan.

Jasno je kako takav scenarij uključuje i činjenicu da roditelji moraju samostalno voditi brigu o djeci ili, možda, osigurati neki drugi oblik privremene skrbi. Nekima to predstavlja problem.

Tamara Kralj i Udruga Fun Station, čija je voditeljica, nameću se kao moguće rješenje.

Staford
Tamara Kralj // Foto: Ivan Brkić

– Zaključili su kako roditelji ne žele pustiti djecu u školu, a zapravo su uvjeti bili jako strogi, gotovo nemogući za ispuniti. Prvo, oba roditelja moraju biti u stalnome radnome odnosu, dakle u smjenama od osam sati. Drugo, dijete ne smije dijeliti kućanstvo s osobama rizičnih skupina, primjerice djedovima i bakama. Treći uvjet jest da roditelj osobno mora dovesti i odvesti dijete iz škole. Jednako tako pisalo je da će nastava biti skraćena, po tri školska sata. Roditelj bi nakon toga morao doći po dijete. Oni koji su u radnome odnosu to ne mogu zadovoljiti, pa nisu dijete poslali u školu – govori T. Kralj.

Ističe kako mnogi zaboravljaju da su, primjerice, liječnici osobe kojima je škola potrebna. Voditeljica Fun Stationa kaže kako upravo u svojem programu ima dijete čiji su majka i otac liječnici.

Bili su u panici kako u ponedjeljak, dok rade, zbrinuti dijete. Očekuju da djeca, prvašići, ostaju sama doma jer nema škole i s njima nema tko biti, paziti ih. Da su barem polovicu dana u školi – nastavlja T. Kralj.

Naglašava kako roditelji nisu dobili dozvolu da im ona kao voditeljica programa odlazi po djecu u školu te ih vodi u prostorije Udruge gdje bi proveli ostatak dana.

– U srijedu do 18 sati morali su se izjasniti tko ide ili ne ide u školu. Nisu uspjeli zadovoljiti sve uvjete, morali su reći ne. Roditeljima, koji su željeli voditi djecu u školu, nabili su takvu sramotu da su ipak odustali – tvrdi naša sugovornica.

Obnova kantine
Foto: Ivan Brkić
“Koprivnički liječnici tako konačno mogu odraditi smjenu, ne razmišljajući što je s djetetom.”

Kreativna učionica naziv je programa koji se provodi u sklopu Udruge Fun Station i za čiji je nastavak rada T. Kralj od Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije tražila dopuštenje. Objasnila nam je kako je morala izraditi protokol rada, pripadajuće tablice i evidenciju rada zaposlenika.

– Prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja za odvijanje školstva izradila sam protokol u kojemu je stajalo kako će se odvijati nastava, odnosno druženje u Kreativnoj učionici. Odgovorili su mi da ne mogu raditi, rekavši kako su roditelji iznijeli mišljenje da nemaju potrebe za školom, pa onda ni Stožer ne vidi potrebu zašto bi trebao ići moj program kao zamjena za školu – priča nam T. Kralj.

Smatra kako Stožer isprva nije pokazao razumijevanje za njezin program u kojemu je isticala osmosatne, pa i duže smjene čime roditelji ne bi ubrzo morali dolaziti po djecu, već bi odradili školske obaveze, i to u grupi od najviše devet koliko, tvrdi T. Kralj, dopuštaju njezini uvjeti.

– U petak sam se telefonski čula sa Stožerom. Gospodin Ratimir Ljubić pokazao je razumijevanje, odgovorivši mi kako će u subotu (danas, op. a.) raspraviti o tome te istaknuti važnost programa. Evo, odgovor da smijem nastaviti s programom dobila sam danas u podne, pridržavajući se preporuka i protokola koji sam sastavila – otkriva nam T. Kralj.

Napominje kako su i njezini uvjeti da bi se ušlo u program strogi.

– S nama su cijeli dan, roditelji ne moraju za tri sata dolaziti po njih. Držat ćemo razmak, provjetravati, držati se mjera. Imamo dovoljnu kvadraturu da bi se mogli raširiti. Koprivnički liječnici tako konačno mogu odraditi smjenu, ne razmišljajući što je s djetetom – izjavila je T. Kralj, dodavši kako su u pitanju prvašići kojima je potrebna pomoć jer, primjerice, ne mogu samostalno pročitati zadatak.

Dakle, rad Kreativne učionice u sklopu Udruge Fun Station nastavlja se u ponedjeljak. Potvrdila je kako je zasad prijavljeno troje djece koja zadovoljavaju uvjete.

– Svi moraju proći uvjete te potpisom ugovora potvrditi da su uvjeti koje zahtijevamo istiniti – zaključuje.