14 C
Koprivnica
Petak, 31. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ANALIZA MATIJE HLEBARA

Tajna veza između starog papira, teretnih bicikala i globalnih ciljeva održivog razvoja
T

Opravdanost i široku prihvaćenost teretnih bicikala u lokalnoj zajednici najbolje potvrđuju ostvareni rezultati u osmogodišnjem razdoblju od 2010. do 2017., u kojem je teretnim biciklima sakupljeno gotovo 2.300 tona starog papira.

Ne propustite

Oduvijek promatram svijet oko sebe drugačijim očima. Tako vidim i prepoznajem različite okolišne, društvene i ekonomske probleme koje želim riješiti na održivi način.

Zato sam i u svojoj lokalnoj zajednici, sada već davne 2009., vidio da velike količine starog papira neprestance završavaju u kućnim kantama za smeće i potom se odvoze na gradsko odlagalište otpada. Istovremeno, znao sam da je normalno da se stari papir odvojeno sakuplja i kao iznimno vrijedna sirovina ponovno koristi u procesu proizvodnje novog papira. Vrlo brzo sam detektirao da se uzrok ovakve neprihvatljive situacije nalazi u nepostojanju sustava za odvojeno sakupljanje starog papira u kućanstvima i stambenim zgradama.

Počeo sam aktivno razmišljati o održivom rješenju koje bi istovremeno doprinosilo
ostvarenju više okolišnih, društvenih i ekonomskih ciljeva. I ubrzo mi se misao
zaustavila na teretnim biciklima kao idealnom rješenju prepoznatog problema.
Odlučio sam da će moji teretni bicikli biti:
– istinski prijatelji okoliša i društvene zajednice
– potpuno ekološka vozila
– pogonjeni isključivo energijom čovjeka (vozača)
– bez potrošnje fosilnih goriva i
– bez pratećih emisija stakleničkih plinova koje su glavni uzročnik klimatskih promjena.

Ključni elementi održivog rješenja u lokalnoj zajednici

Nastavno, uskoro sam osmislio i cjeloviti inovativni sustav za odvojeno sakupljanje starog papira u lokalnoj zajednici, „od vrata do vrata“. Korištenje tog sustava je u potpunosti prilagođeno svim našim sugrađanima, a njegovi ključni elementi jesu:
1. teretni bicikli
2. eko kutije i
3. eko telefon.

Teretni bicikli imaju transportni kapacitet do 100 kg starog papira. Koriste se za odvoz odvojeno sakupljenog starog papira na mjestu nastanka odnosno za pražnjenje punih eko kutija u kućanstvima i stambenim zgradama. Također, koriste se za besplatnu dostavu i zamjenu dotrajalih eko kutija našim sugrađanima.

Eko kutije su proizvedene od kvalitetnog i izdržljivog kartona. Namijenjene su za višekratnu upotrebu u kućanstvima i stambenim zgradama. Istekom njihovog vijeka trajanja (upotrebe), iza njih ne ostaje nikakav otpad jer su u potpunosti reciklabilne. Samo jednim pozivom ili sms porukom na eko telefon (uz navođenje točne adrese) svi sugrađani u lokalnoj zajednici mogu dobiti na korištenje besplatnu eko kutiju koju prema vlastitoj želji pozicioniraju u svom kućanstvu ili u stambenoj zgradi. Kada sugrađani napune eko kutiju starim papirom, tu informaciju dojave pozivom ili sms porukom na eko telefon (uz navođenje točne adrese). Naredni dan na vrata njihovog kućanstva stiže vozač na teretnom biciklu koji eko kutiju prazni u spremnik i vraća im je na daljnje korištenje, a stari papir odvozi na recikliranje.

Doprinos sakupljenog starog papira i teretnih bicikala ostvarenju Globalnih
ciljeva održivog razvoja

Opravdanost i široku prihvaćenost teretnih bicikala u lokalnoj zajednici najbolje
potvrđuju ostvareni rezultati u osmogodišnjem razdoblju od 2010. do 2017., u kojem
je teretnim biciklima sakupljeno gotovo 2.300 tona starog papira.

Poradi svih ranije navedenih i argumentiranih razloga, s 1. svibnja 2018. Udruga je poklonila teretne bicikle lokalnoj zajednici, a sve s ciljem nastavka dobre prakse iz civilnog sektora pod okriljem dosadašnjeg ključnog partnera, Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac d.o.o., u čiju osnovnu djelatnost spada i gospodarenje otpadom.

Na ovaj način Udruga je širom otvorila vrata daljnjem ostvarenju svoje vizije da se svakom građaninu u lokalnoj zajednici omogući odvojeno sakupljanje svih vrsta otpada na mjestu nastanka i odvoz tako sakupljenog otpada na recikliranje pomoću potpuno ekoloških vozila – teretnih bicikala.

Zaključak

Završno, na ovom primjeru možemo zaključiti da teretni bicikli, osim sjajnog i široko korištenog ekološkog prijevoznog sredstva u zemljama zapadne Europe i Skandinavije, mogu imati veliku društvenu i ekonomsku ulogu, doprinoseći svojim radom ostvarenju brojnih Globalnih ciljeva održivog razvoja.

Autor: Matija Hlebar, stručnjak za održivi razvoj i nefinancijsko (ESG) izvještavanje

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

amaterski nogomet

Još jedan ludi vikend je pred nama, vrući okršaj čeka nas u Đurđevcu, lokalni derbiji u K. Ivancu i Pitomači, Koprivnica na ‘križnom putu’...

Dogurali smo već do četvrtog proljetnog, odnosno regularnog 17. kola Prve ŽNL, u kojem nas čeka nekoliko vrlo neizvjesnih...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti