Tajvanci u Koprivnici pokreću proizvodnju bicikala i solarnih kolektora?

19:45h
0
Chunga su primili Želježnjak, Hečimović i Gošek / Foto: koprivnica.hr

Danas je u posjeti Koprivnici bio predsjednik tajvanske kompanije Mitac Information Technology Group, Phillip Ke-Hsiung Chung. Sa domaćinima je primarno razgovarao o mogućnostima poslovne suradnje, a ovdje je došao na preporuku Dražena Prosa koji je u Tajvanu boravio u vrijeme dok je bio zamjenik koprivničkog gradonačelnika.

Gospodina Chunga u svom je uredu primila obnašateljica dužnosti gradonačelnika Vesna Želježnjak sa svojim suradnicima Zoranom Gošekom, predsjednikom Gradskog vijeća i gradskom vijećnicom i vjerojatno budućom savjetnicom, Helenom Hečimović. 

Bicikli, solarni kolektori i prehrambeni proizvodi

Tajvanac trenutno putuje Europom tražeći mogućnosti za poslovnu suradnju i ulaganja. Hrvatska mu je zanimljiva kao zemlja koja uskoro ulazi u Europsku uniju, ali i zbog kvalitetne i educirane radne snage, rekla nam je Helena Hečimović. “Posebno mu se dopada koprivnička zelena orijentacija  gdje je odmah prepoznao mogućnosti da zainteresira tajvanske tvrtke, koje bi ovdje mogle ne samo prodavati svoje proizvode nego ih i proizvoditi. Nakon što smo mu predstavili naše projekte i Koprivnicu kao grad koji želi graditi pasivne kuće, želi imati solarnu elektranu i grad bicikla, on je vrlo konkretno pitao imamo li tvornicu bicikala. Kad smo rekli da nemamo, on je rekao da na Tajvanu postoji nekoliko stotina tvornica bicikala te bi se neka od njih mogla zainteresirani i otvoriti svoj pogon ovdje.” , opisala nam je tijek razgovora Helena Hečimović. 

Gospodin Chung bio je zainteresiran i za najavljenu izgradnju solarne elektrane gdje je ponudio tajvansku ekspertizu, ali i pružio mogućnost uspostavljanja industrije solarnih kolektora. 

Nakon gradske uprave Tajvanac je posjetio Podravku gdje se sastao sa Zvonimirom Mršićem. Kako kaže Hečimović, razgovarali su o mogućnosti plasiranja Podravkinih proizvoda na azijsko tržište.