Muzički spektakl

Tamburaški orkestar HRT-a i Bow vs Plectrum nastupaju u Križevcima povodom Valentinova

08:00h
0
Koncert Bow vs Plectrum
Foto: Ivan Brkić

U subotu, 11. veljače 2017. u Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima s početkom u 19 sati održat će se veliki koncert povodom Valentinova.

Koncert Bow vs Plectrum (Gudalo protiv trzalice) predstavlja duo Filipa Novosela (tambura) i Tihomira Hojsaka (kontrabas), uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a pod ravnanjem dirigenta Siniše Leopolda i gostovanje perkusionista Žana Tetičkoviča. Autorski dvojac Hojsak-Novosel donosi jedinstvenu fuziju etna i džeza, pregršt novih skladbi u izvornim modernim aranžmanima za neuobičajen duo kontrabasa i tambure.

Tamburaški orkestar HRT-a pruža ritamsku, harmonijsku, melodijsku i drugu logistiku potrebnu za ovu jedinstvenu glazbenu priču. U izvornim kompozicijama koje Bow vs Plectrum skladaju isprepliću se različiti folklorni motivi i nepravilni ritmovi svojstveni glazbi iz koje potječu, harmonijski jezik suvremenoga džeza i virtuozne improvizacije kojima pokazuju puni potencijal svojih glazbala.

Filip Novosel upisao se u povijest kao prvi diplomirani džez-tamburaš (New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku). Tihomir Hojsak kontrabasist je novoga vala generacije džezista, dobitnik Porina i vlasnik dvaju samostalnih albuma. Žan Tetičkovič je jedan od najnagrađivanijih mladih skladatelja i bubnjara u svijetu džeza, trenutačno djeluje na relaciji New York-Slovenija.

Bow vs Plectrum // FOTO: udruga P.O.I.N.T.
Bow vs Plectrum // FOTO: udruga P.O.I.N.T.

Organizatori koncerta su križevačka udruga P.O.I.N.T. i Glazbena škola Alberta Štrige Križevci, a koncertom žele upoznati križevačku publiku, posebno mlađu populaciju, s autorskim izvedbama vrhunskih i višestruko nagrađivanih hrvatskih i međunarodnih glazbenika, kao i prirediti posjetiteljima prvoklasni glazbeni užitak uz izvedbe Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije, koji uvijek nastoji usmjeriti pozornost ljubitelja glazbe na široke i raznovrsne mogućnosti tambure.

Ulaznice po 40 kuna u pretprodaji su u Križevcima u Gradskoj knjižnici Franjo Marković, Turističkom informativnom centru i Art Rock Caffeu, a pokrovitelj je Grad Križevci.