CultuREvive Tour

Tematskom cestom koja će se protezati od Mađarske do Podravine popularizirat će se tradicionalni obrti i štititi od zaborava

Za razliku od dosadašnjih projekata, ovaj moramo infiltrirati u turizam, tradicijski obrti moraju postati komercijalni i zaživjeti i kroz turizam, a ne samo kroz kulturu, rekao je Renato Labazan.

15:20h
0
Renesansni festival // Foto: TZ Koprivnica

Već treću godinu koprivnička Turistička zajednica surađivat će s partnerima iz Mađarske i Međimurja na projektu koji kombinacijom kulture i turizma popularizirati tradicionalne običaje.

Riječ je o CultuREvive Touru na kojemu Turistička zajednica zajedno s Zala Megyei Népművészeti Egyesület iz Mađarske i udrugom Međimorske roke iz Pleškovca planira raznolike aktivnosti bazirane na ideji turističke ceste.

Foto: Sanjin Bojić

– Ovo je nastavak dvaju projekata koje smo radili s istim partnerima, veže nas ne samo čvrsto partnerstvo, već i prijateljstvo. Projekt se temelji na tradiciji i tradicijskim obrtima, njihovom njegovanju i zaštiti od propadanja i nestanka. Kruna svega je u ovom trećem projektu sam Tour, što je tematska cesta tradicijskih obrta s punktovima, od Zalaegerszega preko Međimurja do Koprivnice, Podravine i Bilogore. Za razliku od dosadašnjih projekata, ovaj moramo infiltrirati u turizam, tradicijski obrti moraju postati komercijalni i zaživjeti i kroz turizam, a ne samo kroz kulturu – naglasio je direktor Turističke zajednice Koprivnice Renato Labazan.

U sklopu projekta održat će se razne tematske radionice vezane uz tradicijske obrte, ali i druge, kao što su tečajevi jezika ili radionica fokusirana na gajde, specifične u Europi. Također, o samom projektu namjerava se snimiti i film.

Ukupna vrijednost projekta je 325 tisuća eura, a iznos je raspodijeljen među partnerima, s time da je Turistička zajednica dobila 115 tisuća eura.

Cijela suradnja proteže se i na Renesansni festival, budući da se tematski ovaj projekt u potpunosti uklapa u najveću koprivničku manifestaciju, pa će se tako i na festivalu moći vidjeti prezentacije obrta.

čitam...