Glavna skupština Belupa

Temeljni kapital Belupa povećat će se za 100 milijuna kuna

Značajnim povećanjem temeljnog kapitala farmaceutske divizije potvrđujemo važnost ovog dijela naše grupe, kazao je Zvonimir Mršić,

17:34h
0
Ilustracija
Belupo // Foto: Arhiva

Odlukom članova Glavne skupštine Belupa, održanoj danas, temeljni kapital Belupa povećat će se za 100 milijuna kuna i to sa sadašnjih 479 milijuna na 579 milijuna kuna, priopćili su iz farmaceutskog diva.


Temeljni kapital Belupa povećava se unosom prava na potraživanja koja Podravka kao jedini dioničar ima po osnovi raspoređene, a neisplaćene dobiti u iznosu od 100 milijuna kuna.

Brojke su to koje je prezentirao Zvonimir Mršić, samo nekoliko dana prije isteka njegovog petogodišnjeg mandata, kojem zadnje sekunde istječu u četvrtak u ponoć.

– Značajnim povećanjem temeljnog kapitala farmaceutske divizije potvrđujemo važnost ovog dijela naše grupe – kazao je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke i predsjednik Glavne skupštine Belupa.

Zvonimir Mršić // Foto: Matija Gudlin

U proteklih je pet godina temeljni kapital Belupa povećan za više od 425 milijuna kuna. Sa 154 milijuna kuna, koliko je iznosio 2012. godine, na 579 milijuna kuna koliko iznosi danas, kroz reinvestiranje tekuće dobiti i dokapitalizaciju, uplatom novca, unosom stvari odnosno zemljišta za gradnju dvije nove tvornice lijekova te pretvaranjem potraživanja za neisplaćenu dobit.

– Ove impresivne brojke potvrđuju našu usmjerenost ka budućnosti te ostvarenju rezultata za sve dionike – od dioničara, preko zaposlenika do zajednice u kojoj živimo i radimo. Podravka Grupa je među najvećim investitorima u nove proizvodne kapacitete u Hrvatskoj. U proteklih smo pet godina u nova proizvodna postrojenja investirali 1,5 milijardi kuna, od čega na gradnju dviju novih tvornica lijekova više od 500 milijuna kuna – kazao je Mršić.

Belupove tvornice su dobile uporabnu dozvolu, predstoji dobivanje proizvodne dozvole te zapošljavanje stotinjak zaposlenika visoke i srednje stručne spreme i to iz područja farmacije, kemije te tehničkih struka.

– Početak novih proizvodnih procesa koje očekujemo sredinom godine, značajno će utjecati na rast bruto nacionalnog proizvoda, povećanje izvoza te poboljšati opću percepciju domaće industrije i gospodarstva – zaključio je Mršić.

čitam...