Objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Teretane i fitness centri sutra počinju raditi, evo čega se treba pridržavati

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas preporuke za treninge i sportsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim sportskim objektima tijekom epidemije koronavirusa.

15:45h
0
Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas preporuke za treninge i sportsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim sportskim objektima tijekom epidemije koronavirusa.


Održavanje treninga i sportsko-rekreativnih aktivnosti dopušta se svim sportašicama i sportašima te korisnicima sportsko-rekreativnih sadržaja u zatvorenim sportskim objektima uz pridržavanje ovih preporuka i svih drugih važećih epidemioloških preporuka HZJZ-a, sve dok su na snazi posebne mjere

Treninzi i sportsko-rekreativne aktivnosti mogu se održavati u zatvorenim sportskim objektima koji mogu udovoljiti posebnim tehničkim i sigurnosnim uvjetima za provedbu aktivnosti: treba osigurati najmanje sedam m2 neto površine poda po osobi, odnosno 10 m2 bruto površine. Broj osoba pritom uključuje i trenere, instruktore, voditelje odnosno sve osobe koje se nalaze u prostoru za trening ili sportsko-rekreativnu aktivnost.

U ulaznim prostorima svih jedinica prostora sportskih objekata, pultovima za obavljanje plaćanja usluga, u radnom prostoru zaposlenika te na svakih 200 m2 u prostoru za provedbu sportskih i kreativnih aktivnosti nužno je na raspolaganje postaviti dozatore s dezinfekcijskim sredstvom. Na svakih 50 m2 prostora potrebno je postaviti najmanje tri prenosiva dezinficijensa za opremu i rekvizite.

Potrebno je osigurati dovoljnu distancu između osoblja na recepciji i korisnika te djelatnika međusobno ili ako je moguće postaviti pregrade (od pleksiglasa ili sličnog materijala koji osigurava potrebnu distancu). Regulira se i ograničava maksimalni broj osoba u prostoru recepcije sukladno mjerama fizičke udaljenosti od 1,5 metara.

Za svaki trening i organiziranu sportsko-rekreativnu aktivnost uspostavit će se sustav vođenja evidencije prisutnih osoba radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2.

Treninzi odnosno sportsko-rekreativne aktivnosti smiju biti održane samo sukladno rasporedu. Preporučuje se da se u trenažnim prostorima centara, teretana i dvorana trajanje treninga svih korisnika ograniči na najviše sat i pol.

Treneri, instruktori, voditelji, sportaši i korisnici trebaju prije dolaska u objekt izmjeriti svoju tjelesnu temperaturu. Ako je u jutarnjim satima viša od 37,2°C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo kakve znakove bolesti, osoba se treba javiti svom nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi nadležnom obiteljskom liječniku, koji će odlučiti o daljnjem postupanju.

Zaposlenicima se preporučuje korištenje medicinskih maski ili maski za lice tijekom boravka u zatvorenim prostorima, osim u slučajevima kada to onemogućava obavljanje djelatnosti.

Tijekom treninga ili sportsko-rekreativnih aktivnosti u zatvorenom prostoru preporučuje se da se drži razmak od dva metra, kao nužna udaljenost za fizičku distancu. U dijelovima vježbališta zatvorenih prostora gdje se obavlja intenzivni aerobni trening (npr. na kardio-trenažerima) preporučuje se razmak od četiri metra (primjerice puštanjem u rad svake treće trake za trčanje u nizu ili razmještanja bicikala, stepera i slično) ili da se intenzitet treninga zadrži na umjerenoj razini.

 

čitam...