Testiranje // U županiji do sada 5 oboljelih od HIV-a, 149 od klamidije i 8 od sifilisa

07:46h
0
ilustracija

Testirati se može u koprivničkoj bolnici i to besplatno, ako pacijent ima dopunsko zdravstveno, no za to mora imati simptome ili sumnju na spolnu bolest ako je bio u kontaktu s nekim tko je ima.

Korivničanci ne moraju puno strahovati od spolnih bolesti, no ipak metode zaštite su uvijek dobrodošle. Je li riječ o manjem broju seksualnih odnosa s više partnera ili se bolesti jednostavno nisu proširile na županiju ne znamo, no statistika ide nama u prilog.

Dr. Vlatka Poje-Janeš iz Zavoda za javno zdravstvo županije, rekla nam je kako u Hrvatskoj puno manji postotak oboljelih od spolnih bolesti, nego što je to u zapadnim, ali i istočnim zemljama.

Od uzetih uzoraka, oboljelih je sedam posto. Na spolne se bolesti može testirati u koprivničkoj Općoj bolnici, a ukoliko pacijent ima dopunsko zdravstveno osiguranje, može to obaviti besplatno.

– Za testiranje se dobije uputnica od liječnika opće prakse, no za to moraju postojati indikacije. Ne može netko doći i reći – ja bi se testirao – kazala je dr. Ivana Bardek, koja na odjelu dermatoveneorologije uzima briseve na HPV.

Brojke su vrlo male obzirom na zapadne zemlje

Kao indikacije navela je sumnju da je pacijent spolno općio s nekim tko ima spolnu bolest te simptome spolnih bolesti poput bradavica na spolovilu, ranica, iscjetka i slično.

Ukoliko pacijent nema dopunsko zdravstveno, primjerice, testiranje na HIV platit će 109, 18 kuna, a na sifilis 67, 47 kuna.

– No, ako ima dijagnozu spolne bolesti, za daljne liječenje se ne plaća participacija, iako nema dopunsko – objašnjava dr. Bardek.

Prema podacima ZZJZ-a, u županiji većina oboljelih od spolnih bolesti otpada na klamidiju i ureaplazmu. U proteklih 17 godina, zabilježeno je 146 oboljelih od klamidije, a lani troje. Najveća je brojka zaraženih bila 2004. godine, kada ih je bilo čak 62-oje, a te su godine i trojica pacijenata saznala da su HIV pozitivna. Od AIDSA u županiji boluje jedna osoba od 2000 godine, a HIV pozitivnih je petero.

Testirati se može u koprivničkoj bolnici i to besplatno, ako pacijent ima dopunsko zdravstveno.

Sifilisa je zabilježeno ukupno pet slučajeva, a u prošloj godini zaraženo je troje. Hepatisisa C bilo je do sada 20 slučajeva, a kapavca ili gonoreje dva.

– Vjerujem da oboljelih ima i više, a vjerojatno se većina žitelja županije testira u Zagrebu, gdje je poptpuno besplatno – kazuje dr. Bardek.

Ona je zabilježila oko četiri slučaja HPV-a lani, te oko osam ove godine.

– Simptomi su bradavice na spolovilu te naravno da oni koji imaju, njima se i ustanovi bolest, a oni koji nemaju i paničare, uglavnom nije ništa – kaže ona. Kod nje uglavnom dolaze mlađi pacijenti, od 18 do 30 godina.

Dodala je da se kod žena rezultati vide i na papa testu, gdje se prema cin-u može posumnjati na neku spolnu bolest.

Ujedno, sve se trudnice i dobrovoljni davaoci krvi testiraju na većinu spolnih bolesti poput HIV-a, hepatitisa C, sifilisa.

Ukoliko se netko želi testirati, tipizaciju na HPV može obaviti na dermatoveneorologiji, briseve na micoplazmu, ureaplazmu, trihomonas i klamidiju na infektologiji te testiranje na antiHIV, sifilis te hepatitis može obaviti na transfuziji.

Ravnateljica ZZJZ-a, dr. Draženka Vadla, objasnila je da se sve šalje u Zagreb, da bi se tamo obavila testiranja i dobili rezultati.

čitam...