Tihana Kraljić predstavila projekt koji će unaprijediti poslovanje u malom i srednjem poduzetništvu

17:07h
0
Pros, Kraljić i Koren // foto: Ivan Brkić

“Opći cilj ovog jedinstvenog projekta u Hrvatskoj povećati konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva pružanjem visoko kvalitetne podrške poslovnog savjetovanja, poboljšati kvalitetu i raspoloživost usluga pružanja podrške u poslovanju malim i srednjim poduzetnicima te pripremiti ih za nadolazeće Strukturne fondove”.

U Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica za područje Koprivničko-križevačke, Zagrebačke,Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Međimurske županije i Grad Zagreb, održano je predstavljanje projekta “CABBS” – Izgradnja kapaciteta stručnjaka za područje obavljanja poslovnih usluga i ustanova zaduženih za pružanje potpore u poslovanju, financiranog  u sklopu Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007-2011. godine koji se financira sredstvima pretpristupnih fondova Europske unije (IPA – komponenta IIIC) uz sufinanciranje državnog proračuna RH .

Projekt CABBS s proračunom od 1.344.900 €, provodi međunarodni konzorcij EUROMED- European-Mediterranean Networks, iz Bruxellesa, kojeg čine Cifesal, PEM, Danish Technological Institute i Micro project. Ključni partneri i korisnici ovog projekta su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, mreža hrvatskih poduzetničkih potpornih institucija i što je najvažnije, subjekti malog gospodarstva. Provedba projekta započela je početkom rujna 2010. i trajat će 18 mjeseci. Projekt je do sada svečano predstavljen 14. siječnja u Zagrebu ,20. siječnja u Rijeci , 27.siječnja u Osijeku te 2.veljače u Splitu.

Na predstavljanju projekta prisustvovali su predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, EUROMED-a, predstavnici regionalne i lokalne uprave i samouprave, predstavnici ustanova zaduženih za pružanje potpore u poslovanju na nacionalnoj i lokalnoj razini te brojni renomirani hrvatski poslovni savjetnici.Nakon uvodnog dijela, prezentaciju o ciljevima projekta predstaviti su Bill McConkey, voditelj stručnog tima te David Wood i Cornelia Rotaru, ključni stručnjaci komponenti 1 i 2 CABBS projekta.

 

foto: Ivan BrkićTihana Kraljić,  državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva poručila je kako je opći cilj ovog jedinstvenog projekta u Hrvatskoj povećati konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva pružanjem visoko kvalitetne podrške poslovnog savjetovanja, poboljšati kvalitetu i raspoloživost usluga pružanja podrške u poslovanju malim i srednjim poduzetnicima te pripremiti ih za nadolazeće Strukturne fondove. Naglasila je pritom da je Vlada Republike Hrvatske na  početku svog mandatnog razdoblja donijela četverogodišnji Program poticanja malog i srednjeg poduzetništva koji se realizira temeljem godišnjih Operativnih planova. U razdoblju od 2008.-2010.godine za dodijelu bespovratnih potpora poduzetnicima, izgradnju poduzetničkih zona te sufinanciranje poduzetničkih potpornih institucija utrošeno je 918.000.000,00 kuna, kazala je.

Prilikom prezentacije projekta, Bill McConkeyvoditelj projektnog tima istaknuo je da je postojanje kvalitetne poslovne infrastrukture za mala i srednja poduzeća  preduvjet za održivu dodanu vrijednost ekonomske djelatnosti i da nepostojanje takve strukture djeluje kao prepreka za ekonomski rast.“ U tu svrhu , projekt će nastojati poboljšati kvalitetu i dostupnost usluga poslovne podrške malim i srednjim poduzećima razvijanjem stručnog znanja i povećanjem kapaciteta poslovnih usluga stručnjaka i institucija za podršku poslovanju“, zaključio je McConkey.

foto: Ivan BrkićKomponenta 1 CABBS projekta, ima za cilj izgradnju kapaciteta poslovnih konzultanata ,  poboljšavajući njihove vještine i sposobnosti u odnosu na savjetovanje i podršku malim i srednjim poduzećima, posebno u osiguravanju kvalitete, marketinga i razvoj proizvoda te razviti temelje za integrirane nacionalne mreže i baze podataka, naglasio je u svom izlaganju David Wood, ključni stručnjak komponente 1. Pozornost će se posvetiti i razvoju jezgre konzultantskih vještina, savjetovanja, mentorstva i komunikacija, dodao je Wood i istaknuo kako su u drugim europskim zemljama, primjerice Irskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, konzultantske vještine danas sastavni dio cjeloživotnog učenja, u skladu s Europskim kvalifikacijskim okvirom (EQF) . „Savjetništvo ima jasan karijerni put u tim zemljama, što uključuje i identificirani kontinuirani profesionalni razvoj planova (CPD), koji su uvjet za održavanje akreditacije. Stoga je cilj CABBS projekta priprema temelja za konzultantske usluge koji će biti uključeni u Hrvatski kvalifikacijski okvir (CROQF) usklađenog s Europskim kvalifikacijskim okvirom., zaključio je Wood.

Komponenta  2  CABBS  projekta ima za glavni cilj ojačati kapacitete institucija za podršku u poslovanju u cijeloj Hrvatskoj u pružanju poboljšane podrške usluga malim i srednjim poduzetnicima, posebice početnicima i ženama poduzetnicama , kako bi se povećao kapacitet institucija za pružanje podrške u razumijevanju uloge Strukturnih fondova kako u regionalnom tako i u nacionalnom razvoju, objasnila je u izlaganju ciljeva komponenete 2 projekta Cornelia Rotaru, ključna stručnjakinja. „Široko je prihvaćena činjenica da nova poduzeća trebaju biti vođena od strane stručnjaka s resursima potrebnim za povećanjem svojih šansi za uspjeh te da se prepreke s kojima se suočavaju početnici prevladaju. Poboljšanje menadžerskih vještina i kvalitete usluga, pružanje novih kompetencija i znanja za osoblje institucija za podršku u poslovanju, projekt je korisno i važno ulaganje u ljudski kapital Hrvatske, s krajnjim ciljem da se poveća privatan segment malih i srednjih poduzeća i poveća lokalno gospodarstvo“, istaknula je Rotaru.