Unutarstranački izbori

Tko će biti novi predsjednik koprivničkog HDZ-a?

14:00h
0
Forjan, Felak, Vrbanić, Jurendić i Kovačić - mogući kandidati za predsjednika koprivničkog HDZ-a // Foto: ePodravina.hr
Forjan, Felak, Vrbanić, Jurendić i Kovačić - mogući kandidati za predsjednika koprivničkog HDZ-a // Foto: ePodravina.hr

Zasad jedini sigurni kandidat je Ernest Forjan, aktualni predsjednik koprivničkog HDZ-a. Kao kandidati se još spominju Damir Felak, Mario Vrbanić, Tomislav Jurendić i Goran Kovačić. Nije isključeno da će se pojaviti još neko ime.

Tko će biti novi predsjednik koprivničkog HDZ-a? Pitanje je to o kojem već neko vrijeme raspravljaju članovi stranke. Na području Koprivnice ima ih oko 1200.


Zasad jedini sigurni kandidat je Ernest Forjan, aktualni predsjednik koprivničkog HDZ-a.

– Naravno da ću se kandidirati i mislim pobijediti – rekao je on.

Forjan je istaknuo da iz središnjice stranke još nije stigla odluka kada će se unutarstranački izbori održati, ali kaže da će to najvjerojatnije biti iza Uskrsa, u travnju.

Osim što posljednje četiri godine vodi HDZ u Koprivnici, Forjan je i član koprivničkog Gradskog vijeća (u trećem mandatu) i njegov potpredsjednik, politički je tajnik i član predsjedništva županijskog HDZ-a. Ponosan je na to što je bio dragovoljac Domovinskog rata. Bio je kandidat i za gradonačelnika Koprivnice, ali je u drugom krugu izgubio od Vesne Želježnjak (SDP).

Svoj optimizam na predstojećim unutarstranačkim izborima temelji na svom dosadašnjem radu.

– Prije četiri godine imali smo 8,5 posto podrške građana, a danas je ona na oko 27 posto – ističe Forjan.

Na pitanje da li bi volio imati protukandidata odgovara pozitivno.

– HDZ je velika stranka, ima puno sposobnih ljudi koji su željni raditi na promjenama. HDZ je demokratska stranka i bilo bi dobro da bude više kandidata, ne samo za predsjedničku poziciju, nego i za sva stranačka tijela – rekao je Forjan.

Damir Felak jedan je od onih koji imaju dosta jak utjecaj u stranci. Od nedavno je saborski zastupnik, bivši je predsjednik, a sadašnji član Županijske skupštine, član je središnjeg odbora HDZ-a, potpredsjednik županijskog HDZ-a.

– O kandidaturi za predsjednika koprivničkog HDZ-a, gradske ili županijske stranačke odbore uopće nisam još razmišljao. Izbori još nisu ni službeno raspisani. Hipotetska rasprava nema smisla. Kada za to dođe vrijeme, moći ću vam više reći. Uglavnom, otvoren sam za sve opcije – poručio je Felak.

Među mogućim kandidatima za predsjednika koprivničkog HDZ-a sve se češće spominje i ime Marija Vrbanića. Riječ je o dugogodišnjem aktivistu i bivšem predsjedniku koprivničke HDZ-ove mladeži, članu gradskog odbora HDZ-a. Prema dostupnim informacijama, Vrbanić je blizak europarlamentarcu Andreju Plenkoviću. Radi u Podravki, a zapažene političke rezultate postigao je u najvećem koprivničkom kvartu Podolicama gdje je već dvaput pobijedio na izborima za mjesni odbor.

– Uvijek sam bio na raspolaganju stranci, na raspolaganju sam i dalje – odgovorio je Vrbanić na naš upit hoće li biti kandidat za predsjednika koprivničkog HDZ-a.

Dodao je da HDZ ima puno kvalitetnih kadrova i da je poželjno da na izborima bude više kandidata.

– Tako ćemo moći izabrati najkvalitetnije među sobom i ponuditi građanima Koprivnice najbolje od nas na idućim lokalnim izborima. HDZ s partnerima može i mora preuzeti vlast u Koprivnici. Krajnje je vrijeme da se promijeni krivi smjer dosadašnjeg upravljanja gradom. Koprivničanci zaslužuju puno više – kazao je Vrbanić.

Tomislav Jurendić, koprivnički poduzetnik i novi pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, zadužen upravo za povlačenje novca iz EU fondova, također se spominje kao mogući kandidat za predsjednika koprivničkog HDZ-a.

– To su špekulacije, ne znam ništa o tome. Posvećen sam poslu pomoćnika ministra i više od 100 posto. Ima puno projekata, puno toga se pokreće i u tome sam od jutra do mraka. Imamo puno posla, ne samo mi, nego svi u Hrvatskoj – ističe on.

Goran Kovačić bivši je dugogodišnji predsjednik koprivničke i županijske Mladeži HDZ-a, bivši potpredsjednik koprivničkog HDZ-a, član je Županijske skupštine i predsjednik kluba HDZ-a, HSS-a, A-HSP-a i SU-a, član je predsjedništva županijskog HDZ-a i središnjeg odbora HDZ-a. Dobro poznavatelji prilika u HDZ-u kažu da je blizak Damiru Felaku. I Kovačića neki spominju kao mogućeg kandidata za predsjednika koprivničkog HDZ-a.

– Krive su vam informacije, o tome trenutačno ne razmišljam. Iako, u politici je uvijek sve moguće – rekao je Kovačić.

Kako bilo i tko god bio kandidat na izborima za predsjednika koprivničkog HDZ-a, a možda se pojavi i još neko ime, bit će više nego zanimljivo pratiti njihovu utrku. Utrku će sigurno pozorno pratiti i u protivničkim političkim taborima. Lokalni izbori sve su bliže, a ulog je jako velik.

čitam...