Des Mozges

Tko još radi na Praznik rada? Blagajnice u trgovačkim centrima i političari pred izbore

Čudno kako upravo načelnik Kešer, inače sklon velikim idejama i projektima, nije prepoznao gastronomsko-zabavni potencijal jedne manifestacije u koju bi trebao ulupati lovu.

20:24h
0

Sunčani ponedjeljak i Praznik rada izveo je mnogobrojne žitelje županije na opuštanje u prirodu i društvo, daleko od naslonjača i ekrana, ali još uvijek dovoljno blizu hrane i pića. Društvene mreže pršte od fotki s roštiljanja, ekipa se raširila po kletima, a u nekim gradovima razvila se i dobra zabava do dugo u noć.

Koprivnica je predstavila program od četiri dana, gradski oci podijelili su na tisuće porcija graha, trgom su odzvanjali taktovi Pipsa, Plavog orkestra, Danijele Martinović. Ozbiljna je lova u pitanju samo kod muzičkih izvođača i popratne produkcije i uvijek će postojati pitanje opravdanosti takvog troška ili ulaganja. Dok jaki sponzori sudjeluju i financijski potiču ozbiljan nivo produkcije koja na trgove dovodi zabavu za tisuće ljudi, čini se kako je programski koncept uspješan.

U Križevcima potpuno drugačija slika. Prvomajski ponedjeljak bez događanja, pozornice, izvođača, mi smo prije samo tjedan dana uz The Frajle proslavili Dan grada, čeka se Spravišče početkom lipnja, a obilježavanje prvog maja dugi se niz godina, za kompletnu prigorsku okolicu, svodi na Kalnik.

Prvi maj na Kalnik ima posebno mjesto na križevačkim ulicama kao fraza koja podrazumijeva tradiciju pješačenja, budi sjećanja na kampiranja i druženja, a to je već osjećaj pripadnosti nekom festivalu unutar kojeg se razvije energija među posjetiteljima. Uncutarije imaju (ili su imale) taj potencijal za regionalnu manifestaciju avanturizma i zabave, podsjećam kako je Severina nastupila daleke 2003., a Psihomodo Pop nama već bliže 2010. godine. Čudno kako upravo načelnik Kešer, inače sklon velikim idejama i projektima, nije prepoznao gastronomsko-zabavni potencijal jedne manifestacije u koju bi trebao ulupati lovu. A možda se ipak ne isplati kad se podvuče crta, ili možda samo nema dovoljno jake privrede koja bi pogurala priču…

Isplatilo se zato Ivanu Majdaku i križevačkom SDP-u podijeliti besplatan grah i pivo umjesto gradskih čelnika, potrošiti nešto sitno predizborne love i obilježiti prvi maj. S druge strane zebre smjestio se štand HSS-a koji je nedavno predstavio svoju kandidatkinju za gradonačelnicu Ivanu Šatrak. Ako vas zanimaju tko su novi ljudi Marijana Vukovića koje nudi Križevcima, provjerite fejs stranice Gradske organizacije i njihova video predstavljanja.

Tik do HSS-ovog štanda, smjestila se inicijativa Volim Križevce i njen kandidat za gradonačelnika Mario Rajn koji je ove subote, uz nastup tamburašica Cure iz centra, organizirao neformalno druženje s kandidatima koji će se naći na nezavisnoj listi za gradsko vijeće. Podršku mu je dala i nezavisna ekipa koja se bori za glasove na razini županije, saborski zastupnik i gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković te nezavisni križevački vijećnik Željko Picig koji je kandidat za dožupana. Oni za vrat pušu županu Darku Korenu koji sa svojom Mrežom nezavisnih lista organizira stranku i osniva ogranke na terenu diljem županije.

Križevački HDZ razigrao se u posljednje vrijeme s plaćenim oglasima na fejsu na kojima nudi klasična obećanja za skupljanje lajkova, ali zato vrhunski posao odrađuje aktualni gradonačelnik Branko Hrg. Njegov izvještaj o radu na čelu Križevaca, bilten tiskan u 6500 primjeraka novcima iz gradskog proračuna, obići će mnoga kućanstva i perfektnim fotografijama brze ceste i tehnološkog parka ostaviti upečatljiv utisak kod čitatelja.

I tako su diljem županije predizborne kampanje odrađivale svoj svoj posao za Praznik rada, političari se družili s malim građanima, otvarali društvena događanja, dijelili grah, obilazili DVD-ove, udruge, lovačka društva. Pitate se tko još radi na Praznik rada?

čitam...