virus

‘Tko se cijepi AstraZenecinim cjepivom, vjerojatno neće morati nositi masku’

Danas prvi puta nakon više od mjesec dana bilježimo nešto veću brojku novozaraženih nego prije tjedan dana.

15:23h
0
Cijepljenje koronavirus // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Jako je teško procijeniti kad ćemo procijepiti veći dio populacije. Imamo i osobe koje su preboljele covid. Ne znamo koliko kod tih osoba traje imunitet. Ne znamo ni koliko će trajati imunitet od cjepiva. Kad nam naraste broj imunih, neće biti toliko osjetljivih osoba da bi se virus mogao brzo širiti. Očekujemo da će pred ljeto situacija biti puno bolja. Ako se cijepite AstraZenecom, vjerojatno nećete morati nositi masku, rekao je Krunoslav Capak i pozvao se na istraživanje Sveučilišta u Oxfordu koje je prvo dokumentiralo cjepivo koje značajno smanjuje širenje virusa, ono AstraZenecino, piše Index.

Dosad je potvrđeno 11 slučajeva britanskog soja koronavirusa, a HZJZ od jučer provodi screening testiranje. Testirano je prvih 17 uzoraka, među kojima je kod 10 utvrđena sumnja na novi soj virusa. Uzroci su poslani na potvrdu u Kliniku za infektivne bolesti te u Europski centar za kontrolu bolesti, a HZJZ će tako moći tjedno testirati nekoliko desetaka uzoraka, kaže Capak.

Danas prvi puta nakon više od mjesec dana bilježimo nešto veću brojku novozaraženih nego prije tjedan dana. Broj oboljelih je, međutim, za pet posto manji nego proteklog tjedna, s incidencijom od 111.4 na 100.000, pri čemu je najviša u Splitsko-dalmatinskoj, a najmanja u Istarskoj županiji.