Tko će za koga

Tko su kraljevi preferencijalnih glasova u Podravini i Prigorju? Jakšić, Lacković i Sobota skupili ‘punu vreću’ listića, brojni političari iznenađujuće podbacili

Na glasačkim listićima svi smo mogli zaokružiti i broj ispred imena kandidata na listi za kojeg bismo baš željeli da uđe u sabor, bez obzira na to koje on mjesto zauzimao i koliko mu je bio naklonjen sastavljač liste.

18:00h
0

Iako je poredak na listi ključan u tome koliko netko ima šanse za ući u sabor na parlamentarnim izborima, postoji i još jedna metoda – preferencijalni glasovi.


Na glasačkim listićima svi smo mogli zaokružiti i broj ispred imena kandidata na listi za kojeg bismo baš željeli da uđe u sabor, bez obzira na to koje on mjesto zauzimao i koliko mu je bio naklonjen sastavljač liste. Pojednostavljeno rečeno, skupi li ih više od ostalih, ide u sabor. To je bez sumnje teži način za ulazak u sabor jer je doslovno neka vrsta natjecanja u popularnosti među biračima, no isto tako nema sumnje da daje dodatnu dozu samozadovoljštine i pokazatelj je stvarne snage koju političar ima “među narodom”.

Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić

Pa tko je onda od podravsko-prigorskih političara privukao najviše glasača i skupio najviše preferencijalnih glasovima na jučerašnjim izborima? Kralj preferencijalnih glasova kod nas je tako Mišel Jakšić. Njemu preferencijalni glasovi zapravo nisu ni trebali, s obzirom na to da je s trećeg mjesta bio siguran za sabor, no ipak ih je skupio 4620. Drugi je Željko Lacković s 3190 glasova, a treći HDZ-ov Darko Sobota, sedmi na svojoj listi, koji ih je dobio 2796.

Foto: Marko Dedić

Izvan tog trojca dolazi Mladen Kešer, predsjednik županijskog SDP-a i načelnik Kalnika. On se sa svog sedmog mjesta na Restart listi uzdao u snagu svojih glasača, no 2211 njih nije bilo dovoljno da se probije među mjesta za sabor. Njegov susjed na listi, šesti Mario Rajn, dobio je 1696 glasova na svoje ime, što je relativno malo za nekoga tko je gradonačelnik drugog grada po veličini u županiji. Nenadu Matiću izmaklo je mjesto u saboru, ovaj Podravac sa Škorine liste bio je treći, no Domovinski pokret dobio je dva mandata u našoj izbornoj jedinici. Sam Matić dobio je 1148 preferencijalnih glasova.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Tu završava niz s četveroznamenkastim ciframa preferencijalnih glasova, svi ostali dobili su ih u stoticama ili čak deseticama. Među njima prednjači Branko Hrg, iskusno političko ime i dosadašnji saborski zastupnik koji je ušao u ambicioznu misiju borbe za sabor s posljednjeg mjesta nezavisne liste Željka Lackovića. Preferencijalni glasovi bili su mu jedini put u sabornicu, no taj je put ipak bio predug. Čini se da je precijenio svoje godinama građeno glasačko tijelo i uspio je skupiti tek 855 glasova. S obzirom na to da se nagađalo o tome da bi mogao na izbore s HDZ-om te da mu je, neslužbeno, bilo ponuđeno sedmo mjesto na listi koje je odbio, ostaje vječno pitanje “što bi bilo kad bi bilo”.

Foto: Ivan Brkić

Mlada HDZ-ovka Sonja Celiščak s 12. je mjesta na listi dobila 603 preferencijalna glasa, što nije ni toliko loše u većim okvirima. Kristina Škoda Vajdić, koja je popunila jedno od nižih mjesta na Restartovoj listi, dobila je na svoje ime 243 glasa. Trenutni predsjednik županijskog HNS-a Goran Pakasin zgrabio je skromnih 219 glasova, a tu je negdje i koprivnički gradski vijećnik Antonio Grgić sa 178 glasova na listi platforme Stranke s imenom i prezimenom i njenih partnera.

Bivši Bandićev saborski zastupnik Mladen Mađer neće u sabor, a dobio je 142 glasa. Načelnik Drnja Petar Dombaj pridružio se listi Željka Lackovića i dobio je 116 glasova, a slično je prošla i druga na njegovoj listi Danijela Glavosek Kovačić, 110 glasova. S obzirom na to da je na prošlim lokalnim izborima bila ugodno iznenađenje i lako ušla u koprivničko gradsko vijeće, teško se oteti dojmu da je to malo.

Tri politički aktivna pojedinca na ovim su izborima dobili manje od sto glasova. Koprivnički nezavisni vijećnik Marijan Šiško i županijski vijećnik Živog zida Dejan Kutičić braća su po glasovima, obojica ih imaju 56. A ako smo rekli za Rajna da je dobio relativno malo za jednog gradonačelnika, što reći za gradonačelnika Đurđevca Hrvoja Jančija – njegovo je ime zaokružilo 27 glasača.

čitam...