Tomislav Babić (SDP) // ‘Koren i Pal pogoduju poduzetniku bliskom HSS-u?’

14:31h
0
Tomislav Babić, potpredsjednik SDP-a Koprivničko-križevačke županije i član Županijske skupštine // Foto: Koprivnica.net

Iz koprivničkog-križevačkog SDP-a priopćili su kako će ovih dana u proceduru Županijske skupštine uputiti prijedlog Odluke o sufinanciranju troškova smještaja korisnika u privatne domove socijalne skrbi sa sjedištem na području Koprivničko-križevačke županije.

Njihovo priopćenje, kojeg potpisuje Tomislav Babić, potpredsjednik SDP-a Koprivničko-križevačke županije i član Županijske skupštine, prenosimo u cijelosti.

“Županijska skupština Koprivničko-križevačke županije je na svojoj 12. sjednici od 26. studenog 2014. godine donijela Odluku o sufinanciranju troškova smještaja korisnika u privatne domove socijalne skrbi kojom se sufinanciranje smještaja od strane Županije uvjetuje sufinanciranjem i od strane jedinica lokalne samouprave. Ovakvom se odlukom u neravnopravan položaj stavlja korisnike usluga domova socijalne skrbi s područja jedinica lokalne samouprave koji nisu u mogućnosti sufinancirati troškove smještaja. Jednakost svih građana naše Županije u ostvarivanju bilo kojeg prava je ne samo zdrava logika, već ima i svoje zakonsko i ustavno utemeljenje. Tako je ova Odluka po svom sadržaju, ali karakteru, diskriminirajuća prema stanovnicima Županije koji, ne svojom krivnjom, žive u sredinama s puno manjim proračunima te stoga ne mogu ostvariti pravo na sufinanciranje troškova smještaja u domove socijalne skrbi. Ne bismo uopće htjeli nagađati, niti ulaziti u analizu javno prisutnih teza, da su kod donošenja Odluke naš župan Koren i dožupan Pal namjerno i ciljano skrojili rješenje koje pogoduje samo jednom gradu i to Križevcima.

Naravno, nakon ovakvog rješenja ostaje otvoreno pitanje o interesu potencijalnih investitora da ulože svoja sredstva u Rasinji, Sokolovcu, Legradu, Gornjoj Rijeci. Njome se naše manje općine izravno stavljaju u neravnopravni položaj.

Pojednostavljeno, županijsku vlast ne zanimaju stanovnici naših manjih općina. U raspravi koju po ovoj temi pripremamo za Županijsku skupštinu otvorit ćemo još neke teme koje prate ovu Odluku. Naime, zanima nas koliko ima istine u informacijama koje kruže u javnosti da je vlasnik dotičnog privatnog doma kojeg sufinancira naša Županija, uvaženi član ali i financijer kampanje HSS-a. Naravno, ne bismo htjeli uopće ulaziti u raspravu o tome je li poduzetnici imaju pravo političkog angažmana, jer je članstvo u strankama privatna stvar.

U ovom svjetlu nas zanima samo ona dimenzija o financiranju kampanje i potencijalnom pogodovanju privatnom investitoru koji je blizak HSS-u. Sigurni smo kako će se složiti gospoda Hrg, Koren i Pal da je ovo pitanje od prvorazrednog javnog interesa jer se ne radi o njihovom privatnom novcu već o sredstvima svih građana naše Županije. Drugo pitanje koje ćemo otvoriti u raspravi jest i o trenutnoj popunjenosti doma. Naime, iz Križevaca stižu informacije kako je rečeni Dom prilično prazan, a da značajan dio stanara doma dolazi izvan naše Županije. Kad je riječ o financijama, zanima nas i informacija o cijeni smještaja u sufinanciranom domu. Naravno, kako se radi o javnom interesu i javnim sredstvima očekujemo da će odgovori također biti javni bez ikakvih skrivanja iza ugovornih odredbi o tajnosti podataka iz ugovora s privatnim partnerom.

Za kraj ostaje nam da ponovimo već poznatu politiku SDP-a: naša se stranka zalaže za razvijanje mreže domova na području naše županije na jasan i socijalan način. Pri tom se oštro protivimo namirivanju pojedinih stranačkih, privatnih interesa ili plaćanja nekih dugova sredstvima svih građana ove županije. Županijski proračun, kao uostalom niti jedan drugi proračun, nije i ne smije biti igračka gospode Hrga, Korena i Pala i sitnih privatno-politikantskih interesa križevačkog HSS-a.

Izražavamo nadu kako će Županijska skupština na svojoj prvoj narednoj sjednici navedeni prijedlog uvrstiti u dnevni red, raspraviti sve njegove dimenzije, te svojom novom odlukom staviti izvan snage prethodnu odluka koja očigledno diskriminira stanovnike naše Županije. U protivnom, bit ćemo prinuđeni pokrenuti postupak ocjene usklađenosti rješenja iz ove Odluke s Ustavom Republike Hrvatske”, istaknuli su iz županijskog SDP-a.