TOP 5 mjesta u Europi za posjetiti nakon što postanete Eurojackpot dobitnik

Sanjate o putovanju Europom? TOP 5 mjesta prema našem izboru čeka na vas nakon što osvojite Eurojackpot i postanete dobitnik!

19:43h
0
Madeira island, Portugal // photo: twenty20

Zasigurno svatko od nas ima svoje favorite kada je izbor najljepših i najzanimljivijih destinacija za putovanje u pitanju. Netko će prednost dati arhitekturi i povijesti dok će, pak, netko drugi, ići za suvremenim izgledom i benefitima grada, zabavom i barovima. Upravo stoga, a da biste lakše organizirali svoje putovanje nakon što postanete Eurojackpot dobitnik, donosimo naš izbor TOP 5 mjesta u Europi u kojem ćete saznati i ponešto o njihovim specifičnostima.

Madeira – otok vječnog proljeća

Odlučite li se otputovati na Madeiru, maleni otok usred Atlantskog oceana uz zapadnu obalu Afrike, moći ćete se samostalno uvjeriti zašto ovaj otok zovu otokom vječnog proljeća. Madeira je autonomna portugalska regija, a prosječnih  20°C klimu otoka čini ugodnom i privlačnom kroz cijelu godinu. I dok su obale tipično turističke, unutrašnjost otoka je vulkanska i planinska, te uglavnom nepristupačna. Glavni grad Madeire, Funchal, nalazi se na južnoj strani otoka, a u pozadini grada smještena su brda visoka čak do 1200 metara. Kuće su ovdje izgrađene na tipičnim terasastim terenima, a to je najlakše doživjeti vozeći se obalnom cestom.  Cabo Girão, najviša morska stijena u Europi te druga po visini na svijetu (580 m) jedna je od zanimljivosti otoka. Povijesne zgrade užeg centra grada živopisne su i krcate prodavačima odjevenim u tradicionalnu odjeću, a na lokalnoj tržnici možete kupiti egzotično voće i povrće te cvijeće po kojem je Madeira specifična. Vozeći se od Funchala dalje obalnom cestom prema Porto Munizu uživat ćete u pogledu na prirodne morske bazene oblikovane lavom. Kad ste već na Madeiri, odlučite se i za uzbudljivu vožnju najstarijim prijevoznim sredstvom na otoku Carros de Cestos drvenim kolicima koja vam garantiraju navalu adrenalina dok se spuštate zavojitim i strmim stazama otoka.

St.Moritz – savršeno mjesto za aktivan odmor

Poznat po svom luksuzu, Michelinovim restoranima i skijanju ovaj gradić od svega 5000 stanovnika nudi aktivnosti kroz cijelu godinu. St.Moritz alpsko je središte aktivnog odmora i najpoznatije švicarsko elitno skijalište pa zašto se tamo ne biste našli i vi nakon što osvojite Eurojackpot?! Središte gradića prepuno je jet-seta, celebrityja i glamura, a odmaknete li se tek koji kilometar od grada imat ćete osjećaj da ste se vratili koje stoljeće unatrag. U seoskim domaćinstvima doživjet ćete autohtonost ovog mjesta smještenog na jezeru. Na smrznutom jezeru u okolici mjesta održavaju se konjske utrke i golf turniri, a ukoliko ipak želite dinamičniji provod tu su za vas diskoteke i barovi te slična mjesta noćnog života kojih je ovdje mnoštvo. Mjesto ima 87 skijaških staza koje nisu prezahtjevne te ćete zasigurno naći i odgovarajuću za sebe kako biste uživali u zimskim sportovima. Sve u svemu, ovo je savršeno mjesto za posjetiti nakon što provjerite koji su posljednji Eurojackpot rezultati i brojevi i osvojite veliki dobitak!

Port Aventura – najposjećeniji tematski park u Španjolskoj

Kada ste posljednji put bili u tematskom parkom? Da tematski parkovi nisu samo zabava za djecu, najbolje govori park Port Aventura koji je smješten južno od Barcelone u Salouu, Taragona. U ovom parku možete otkriti 6 svijetova – Mediteran, Polinezija, Kina, Meksiko, Daleki zapad i SésamoAventura! Park nudi zabavu za sve uzraste – brze i uzbudljive roller coastere koji će u vama izazvati silnu navalu adrenalina te tobogane prilagođene baš za djecu. Zvuči zanimljivo? Odlučite se na ovu adrenalisnku avanturu nakon što provjerite koji su posljednji loto rezultati i uživajte bezbrižno u ovakvom izletu! Među najbolji vožnjama su Furius Baco, najbrži europski tobogan koji do 135 km/h dolazi za samo tri sekunde te 76 m visoki tobogan Shambala s najstrmijim padom. Usudite li se probati?

Istanbul – grad na dva kontinenta

Istanbul – tako blizu, a opet tako dalek. S jedne strane europski, a s druge strane ipak istočnjački. Grad koji leži na dva kontinenta i spaja dvije kulture pravi je izbor za nekoga tko je upravo postao Eurojackpot dobitnik! Kaže se da ovaj grad nikad ne spava i da je ovdje uvijek nešto drukčije. Istanbul će vam pružiti i zabavu i odmor kakav vi želite. Mnogi će izdvojiti izvrsnu hranu kao posebnost ovog grada, dok će vam se drugi pohvaliti obavljenim shoppingom. Dok uživate u pogledu na Bospor, doživljaj možete pojačati tako da uz čaj koji se ovdje ipak konzumira više od turske kave, naručite i nargilu koja je ovdje legalna, a nudi aromatične okuse.

A što je “must see“ u Istanbulu? Kapali čaršija ili Veliki Bazar najveća je i najpoznatija tržnica na svijetu jer je u njoj četiri tisuće trgovina koje se nalaze u šezdeset i pet ulica. I kao dodatan savjet – obavezno se cjenkajte na tržnici!

Istanbul, Turska // foto: twenty20

Meteora – čarobno mjesto u Grčkoj

Da li ste ikada čuli za Meteoru? Ovaj autentičan povijesni lokalitet u doslovnom prijevodu znači – stijene obješene o nebo. Meteora je zapravo iznimno čarobno mjesto koje biste trebali posjetiti bar jednom u životu. Ova skupina stijena s manastirima na vrhu dio je UNESCO-ve svjetske baštine, a put do ovih lebdećih stijena nije nimalo lagan. Same stijene visoke su i do 550 metara, a pogled iz manastira na vrhu takve stijene izaziva divljenje i vrtoglavicu. Prema dostupnim informacijama, gradnja samostana na vrhu takve stijene trajala je otprilike mjesec dana, ali da bi se dopremio sav materijal potreban za izgradnju na vrhu stijene bilo je potrebno i više od dvadeset godina! Najveći od 6 manastira, Veliki Meteoron, podignut je u 14.stoljeću. Odvažite se otputovati na ovo mjesto!

Europa je, dakle, prepuna zanimljivih i autentičnih mjesta. Mnoga nude neslućene izazove, zabavu i odmor. Na vama je da odaberete, a to za vas kao dobitnika Eurojackpota svakako neće biti nikakav problem!