Nesnosne vrućine

Toplinski val je na vrhuncu, u Zavodu za hitnu medicinu sve je više pacijenata koji traže pomoć

Više je posla bilo kad su bile one vrućine prošli mjesec. Sad nam se javljaju kronični bolenici koji imaju poteškoća s disanjem i tlakom, no nemamo povećan broj, primjerice, infarktnih stanja. Također, nismo zabilježili niti slučajeva trškoh dehidracija, sunčanica ili toplinskih grčeva, kazala je dr. Dijana Osman.

08:00h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Nesnosne vrućine ovih su dana zavladale kontinentom, ali i na moru. Boravak na otvorenome gotovo je neizdrživ.

No, bez obzira na to, a sudeći prema riječima Dijane Osman, šefice Hitnog bolničkog odjela u koprivničkoj bolnici, nema povećanog broja pacijenata koji bi bili povezani s ovim vrućinama

– Više je posla bilo kad su bile one vrućine prošli mjesec. Sad nam se javljaju kronični bolesnici koji imaju poteškoća s disanjem i tlakom, no nemamo povećan broj, primjerice, infarktnih stanja. Također, nismo zabilježili niti slučajeva teških dehidracija, sunčanica ili toplinskih grčeva – kazala je dr. Dijana Osman.

Mirjana Hanžeković // Foto: Matija Gudlin

Mirjana Hanžeković, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu rekla nam je da u razdoblju od 24. srpnja pa do danas, pomoć je zbog vrućina potražilo 10 osoba. Bilo je svih dobnih skupina, no prevladavali su stariji.

Možemo reći da je to povećan broj pacijenata. Javljale su se nesvjestice i to kod osoba koje su ipak po ovim vrućinama bile fizički aktivne i po vani – kazala je Mirjana Hanžeković.

Liječnici i dalje pozivaju građane, posebice starije i kronične bolesnike da ne izlaze iz kuće između 10 i 17 sati, treba piti dovoljno tekućine, nositi laganu odjeću te biti umjeren s fizičkim aktivnostima.

čitam...