Ništa nije definirano

Tragedija na bazenu otkrila strašnu istinu – Hrvatska nema baš nikakav propis koji regulira sigurnost na bazenima, ne moraju čak imati ni spasioce

Također, ne postoji nikakva služba ili inspekcija koja može izići na teren i utvrditi da neki bazen zadovoljava ili ne zadovoljava sigurnosne uvjete.

18:30h
0
Bazeni Cerine
Bazeni Cerine // Foto: arhiva

Nakon što se dogodila nezapamćena tragedija na koprivničim bazenima, u kojoj je život u bazenu izgubio dječak (8), a okolnosti još nisu poznate, otkrvena je strašna istinu o sigurnosti na javnim kupalištima.


Vjerovali ili ne, Hrvatska, već 13 godina nema baš nikakav propis koji regulira sigurnost i minimalne sigurnosne mjere na bazenima! Iako većina javnih bazena ima educirane i certificirane spasioce, ne postoji ni jedan jedini propis koji bi ih na to obvezao. Također, ne postoji nikakva služba ili inspekcija koja može izići na teren i utvrditi da neki bazen zadovoljava ili ne zadovoljava sigurnosne uvjete, piše portal 100posto.hr

Navode im je i potvrdila Silvana Radanović, voditeljica Službe spašavanja na vodi Hrvatskog Crvenog križa.

– Istina je da od 2005. Hrvatska nema pravilnik o sigurnosti na javnim kupalištima. Većina bazena ima spasioce, ali nije definirano koliko ih mora biti – kaže za 100posto Silvana Radanović.

Dodaje kako se dogodilo previše tragedija proteklih godina i izgubljeno je previše dječjih života.

– Ne želim ovdje nikoga prozivati, ali vrijeme je da reguliramo taj segment. U razvijenim zemljama Zapada postoje čak i propisi koji reguliraju stanje na privatnim bazenima, a mi još nismo propisali ni koje su mjere sigurnosti na javnim bazenima – ističe Radanović.

Inače, Pravilnik o sigurnosti na uređenim kupalištima donesen je 2005. u vrijeme ministra obrazovanja i sporta Dragana Primorca. No, zbog nekoliko bizarnih i spornih odredbi povučen je nakon samo dva tjedna.

Naime, sporni članak 39. propisivao je zabranu uriniranja u bazene te konzumiranje hrane i pića na bazenima. To je izazvalo veliku pobunu javnosti, kao i odredbe da su “na bazenima zabranjene svađe” i da djeca do tri godine svejedno moraju nositi kupaće kostime ili pelene za kupanje. Tako je, jednostavnim rječnikom rečeno, zbog sendviča i kole u vodu pao pravilnik koji je trebao povećati sigurnost na bazenima. Pravilnik nikad nije stupio na snagu, povučen je prije no što je zaživio i otada je problem sustavno ignoriran.

 

čitam...