IZNENADNE KOMPLIKACIJE

VIDEO Tragedija u Varaždinu, dijete preminulo uslijed porođaja kod kuće

Tek rođeni sin umro je pri porođaju, a hitna pomoć mogla je samo odvesti majku u bolnicu.

09:59h
0

U Ivancu kod Varaždina jučer se dogodila tragedija. Iznenadna komplikacija porođaja kod kuće uzrokovala je smrt novorođenčeta, a u tijeku je i policijska istraga ove tragedije, piše RTL.


Kako je u Hrvatskoj zakonski reguliran porođaj kod kuće i kakva su iskustva onih koji su se odlučili na takav način rađanja, ispitala je Nataša Vidaković.

Planirani porođaj u obiteljskom domu, umjesto plačem novorođenog djeteta, završio je u suzama roditelja. Tek rođeni sin umro je pri porođaju, a hitna pomoć mogla je samo odvesti majku u bolnicu.

– Rodilja je trenutno hospitalizirana. Nije bez tegoba i u tijeku je dijagnostičko-terapijski postupak, kaže v. d. pročelnice Službe za ženske bolesti i porodništvo OB Varaždin Ivana Risek.

– Kako dijete nije davalo znakove života, reanimirano je tijekom prijevoza u Opću bolnicu Varaždin gdje je reanimacija nastavljena, no nažalost, nakon dulje reanimacije proglašena je smrt, u priopćenju objavila je Policijska uprava varaždinska.

Kako piše RTL uz majku su bili suprug i doula, osoba sa završenim tečajem za pružanje pomoći trudnici.

– Stručni kolegij ginekologije osuđuje ovakvo postupanje i nikako ne podržava porođaje van bolnice jer se kod svakog porođaja mogu dogoditi nepredvidive situacije – kaže Risek i dodaje kako se ovakvi slučajevi godišnje događaju dva puta.

A da nisu svi porođaji kod kuće tragični, zna i Jasmina. Ona je tako rodila svoje drugo dijete i sudjeluje u edukaciji trudnica, a za kućni porođaj smatra da je za zdravu ženu čak sigurniji od rodilišta.

– Ono što su rizici u ovoj situaciji gdje porod nije reguliran jesu ti hitni slučajevi kada treba u kratkom roku doći do rodilišta i tu nema sustavne podrške. I žene se snalaze na način da pozivaju stručnu pomoć iz inozemstva jer ovdje ne mogu dobiti tu vrstu podrške, kaže porođajna edukatorica Jasmina Brković.

A tu podršku pokušavaju dobiti od Ministarstva zdravstva, kažu, već desetljećima. Traže da se uvede zakonska regulativa kojom bi primalje u Hrvatskoj mogle asistirati pri kućnim porođajima.

– Žene su prisiljene pozivati si primalje iz inozemstva koje ovdje rade na crno. To nije nigdje prijavljeno, nitko to ne kontrolira, svi zatvaraju oči ((BLIC)). Bilo je pitanje kad će se dogoditi jedan takav nemio događaj i možda će sada to potaknuti nadležne institucije da reguliraju i to pitanje, kaže predsjednica Vijeća Hrvatske komore primalja Erika Spirić.

Jer interes za ovakvim porođajem nije mali. Iz komore primalja procjenjuju da se tako na godinu rodi oko 1 posto djece, odnosno njih 400. No, zbog nepostojanja zakonske regulative ta se djeca upisuju među rođene u bolnici.

 

 

čitam...