ČESTA PITANJA

Treba li prati namirnice iz trgovine? Ravnatelj Capak odgovorio i naveo temperaturu na kojoj se virus razgrađuje

Ponovio je kako je izlazak dopušten, ali ne i druženje te socijalan kontakt

10:59h
0
Foto: Screenshot YouTube
Krunoslav Capak // Foto: Screenshot YouTube

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za N1 odgovarao je na pitanja gledatelja. Između ostaloga, najavio je povećanje testiranja zdravstvenog osoblja, kazao kako postoje osobe bez simptoma koje šire zarazu te izjavio kako nitko ne zna hoće li se epidemija vratiti najesen.

Ponovio je kako je izlazak dopušten, ali ne i druženje te socijalan kontakt, potom se posebno osvrnuvši na dezinfekcijska sredstva pred trgovinama, kao i na pranje namirnica. Pojasnio je kako su dezinfekcijska sredstva moćna. Istovremeno, špricanje svega može uništiti bakterije i okoliš. Time se, naveo je, potencijalno stvaraju superbakterije otporne na dezinficijense.

Vjeruje kako je namirnice u trgovinama netko slagao s rukavicama. Ako nije, trebalo bi ih oprati jer će tako teško doći do prijenosa. Naglasio je kako se termički obrađenim namirnicama ne može prenijeti bolest jer se virus razgrađuje na 70 stupnjeva.

– Poslije diranja nečega što je dirao netko drugi treba oprati ruke. Špricanje u dućanima je nemoguće iza svakog korisnika naprimjer kolica. Puno je bolja mjera prati ruke – odgovorio je Capak za N1.