DONESNE ČETIRI ODLUKE

Trgovine će opet imati radno vrijeme kao prije epidemije, zabranjen rad nedjeljom

Radno vrijeme trgovina vratit će se na radno vrijeme prije proglašenja epidemije, uz nekoliko iznimki.

14:42h
0
Ilustracija // Foto: ePodravina

Nacionalni Stožer civilne zaštite danas je donio četiri odluke radi izvršenja sektorskih mjera koje su planirane za prvu fazu, a koje će se primjenjivati od ponedjeljka 27. travnja.


Tijekom današnjeg dana te odluke će biti dostupne i javnosti putem službene stranice Vlade za koronavirus, a kako je ministar Božinović naglasio, bit će itekako jasne. Naravno, radi se o otvaranju trgovina koje se nalaze unutar trgovačkih centara, a dosad nisu radile. Omogućit će se nastavak rada uslužnim djelatnostima, kao što su postolari, krojači, turističke agencije, pobrojio je neke od djelatnosti Božinović, no kako je rekao, još uvijek neće moći raditi uslužne djelatnosti koje imaju bliski kontakt s klijentima.

Omogućit će se uspostava treninga sportaša prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima, te treninga seniorskih ekipa koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Omogućit će se i održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja, a sve maloprije navedeno, kao i svete mise, morat će se održavati uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, ali i posebnih mjera i uputa propisanih za pojedinu djelatnost, odnosno aktivnost.

Uvest će se tramvajski i drugi javni, gradski i prigradski prijevoz uz posebne epidemiološke mjere, a omogućit će se i prodaja meda, pčelinjih proizvoda i konzumnih jaja na klupama na tržnicama, te prodaja na veliko cvijeća, voća i povrća po principu zelene tržnice u vremenu od pet do osam ujutro.

Radno vrijeme trgovina vratit će se na radno vrijeme prije proglašenja epidemije, uz nekoliko iznimki.

– Trgovine koje će imati organizirano radno vrijeme duže od deset sati morat će imati dvokratno radno vrijeme s pauzom između dvije smjene od minimalno jednog sata, radi čišćenja i dezinfekcije prostora i izmjene radnika – rekao je ministar Božinović te dodao kako nedjeljom i blagdanima rad neće biti dopušten osim kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama.

 

čitam...