TRAGEDIJA

Tri hrvatska vojnika stradala u napadu u Afganistanu, jedan se u kritičnom stanju bori za život

Ostala dvojica vojnika zadobila su teže ozljede, ali su izvan životne opasnosti.

11:22h
0
Foto: Tihana Grašić
Foto: Tihana Grašić

Ministar obrane Damir Krstičević upravo je na izvanrednoj presici objavio da su jutros u Afganistanu napadnuti hrvatski vojnici, piše Telegram.

– Nažalost rano jutro dogodio se napad na hrvatske vojnike u Kabulu u Afganistanu. Prema zadnjim informacijama imamo tri ozlijeđena vojnika od kojih jedan ima teške ozljede glave i u životnoj je opasnosti. Ostala dvojica imaju teže ozlijede – rekao je Krstičević. Kazao je kako druga dvojica vojnika imaju ozljede ruke i noge.

ISTRAGU PROVODE AFGANISTANSKE SNAGE

Brigadni general Krešimir Tuškan precizirao je kako je riječ o ozlijeđenim pripadnicima specijalnih snaga, koji djeluju unutar NATO-a pod vodstvom Velike Britanije.

Također je kazao kako se trenutno obavlja očevid te da istragu provode afganistanske snage. Kad ona završi, kazao je Tuškan, bit će poznato više informacija. Prema dosadašnjima, naši vojnici su zbrinuti, a njihove obitelji obaviještene su o situaciji u kojoj su se našli. Također je zatraženo od svih ostalih pripadnika naših snaga da se jave svojim obiteljima.

– Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila oko 8 sati ujutro kada su krenuli u kamp Kaja. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u naše vozilo. Na lice mjesta su izašle afganistanske snage i pružile pomoć našem ozlijeđenima. Da vozilo nije bilo blindirano, posljedice bi bile puno teže – kazao je Tuškan.

Ministar Krstičević je u završnom obraćanju rekao kako je kao ministar obrane spreman preuzeti političku odgovornost.

– Svi naši vojnici u ovoj operaciji sudjeluju u mentorskim i savjetničkim ulogama i ova aktivnost je redovita – kazao je Krstičević, ističući kako vojnici ne sudjeluju u borbenim operacijama, ali da svaka od operacija znači rizik. Na kraju je naglasio kako će informirati javnost o svim daljnjim informacijama.

Nakon što su iznijeli sve informacije, ministar je pokušao izbjeći novinarska pitanja.

Konkretno, rekao je ovako:

– Apsolutno je pravo medija postavljati pitanja i tražiti odgovore na ta pitanja. Ali mi imamo ljude na terenu, nama nije lako, mi smo tu u Zagrebu, na sigurnom. I oko rasprava sada, ja vas molim za razumijevanje. Javnost zaslužuje informacije, ali ljudi su u Afganistanu u operaciji – rekao je Krstičević.

No, presica je ipak nastavljena pa je rečeno kako su ozlijeđena dva skupnika i jedan desetnik te da se radi o mlađim ljudima. Jedan je iz Osijeka, jedan iz Vinkovaca, a jedan iz Sesveta. Sva trojica će biti u Hrvatskoj kada budu stabilno, napominju iz MORH-a. Vojnik koji je u životnoj opasnosti je 92. godište, druga dvojica su 92. i 87. godište.

čitam...