ALARMANTNO

Tri škole ostale bez prvašića, Bakovčica u dvije godine imala samo jednog, Knežević: Puno mladih nam odlazi u inozemstvo

Negativan trend pada broja učenika u hrvatskim školama nastavlja se i ove godine, a situacija nije ništa bolja ni u našoj županiji. 

15:30h
0
Prvašići u OŠ Đuro Ester // Foto: Valentina Blažek

Demografski problemi, uzrokovani prije svega iseljavanjem, najbolje se vide pri upisima u škole. Negativan trend pada broja učenika u hrvatskim školama nastavlja se i ove godine, a situacija nije ništa bolja ni u našoj županiji.

U županijske osnovne škole ove je školske godine upisano 1004 prvašića, što je 24 prvašića manje nego prošle školske godine kada ih je upisano 1028. Što se tiče škola na području Koprivnice, OŠ Braća Radić bilježi manji broj upisanih prvašića nego prošle godine, sada ih je 83 u odnosu na 106 prošle jeseni. U OŠ Antun Nemčić Gostovinski dvoje ih je manje, sa 72 brojka se spustila na 70. Više prvašića je u OŠ Đuro Ester, bilo ih je 70, a ove godine ih je 74.

Kviz znanja Bakovčica
Radovan Knežević // Foto: Ivan Brkić

Đurđevačka OŠ Grgura Karlovčana ima točno jednog prvašića više, ove godine ih je 66. U Križevcima bilježe nešto veće povećanje broja onih koji prvi puta sjedaju u školske klupe, ukupno ih je 11 više, s time da je ih je u OŠ Ljudevita Modeca 68 nasuprot 71 od prošle godine, no stvar je spasila OŠ Vladimir Nazor, gdje ih je čak 73 u usporedbi s 59 lanjske školske godine. Od većih promjena u školama podravsko-prigorskih općina vrijedi izdvojiti devet prvašića manje u Đelekovcu te šest u Virju, dok u Koprivničkim Bregima ove godine ide šest mališana više u prvi razred nego prošle godine.

Zabrinjavajuća je i činjenica da u tri županijske škole uopće nema upisanih prvašića. Riječ je o školama: Dubovec – područnoj školi križevačke OŠ Ljudevita Modeca, Otočka – područnoj školi OŠ Gola i Bakovčica – područnoj školi OŠ Braće Radić.

– Već dugo je takvo stanje i to nije ništa čudno, 1998. godine smo imali šest prvašića, uvijek smo imali malo učenika. Puno mladih je otišlo van države, a i mnogi roditelji upisuju svoju djecu odmah u gradske škole – rekao nam je učitelj područne škole Bakovčica Radovan Knežević.

Gradonačelnik Mišel Jakšić kazao je da se škola u Bakovčicama neće zatvarati te da ima dovoljan broj učenika za rad te da ih Gradska uprava podržava u djelovanju.