Tri slike o ljudima

08:19h
0
StjepanBalija.

Slike je u Podravki snimio Vladimir Kostjuk. Neke su korištene za list Podravka, koji je tada izlazio u novinskom formatu i osim direktora vrlo često objavljivao je i slike radnika, ili, kako neki vole reći, šljakera. Taj list dva puta je dobio priznanje kao najbolje uređivani list radnih kolektiva u Hrvatskoj (urednici su bili Jovo Rojčević i autor), a autor je primio 1975. godine godišnju nagradu Društva novinara Hrvatske Zlatno pero za uređivački rad na listu 1974. godine.

Nikola Felak 1971.
Radoznali fotoaparat

S obzirom na reputaciju i kvalitetu crno-bijelih fotografija Vladimira Kostjuka Čarlija, one su iskakale iz tradicionalnog fotografskog okvira i bila više naklonjene stilu časopisa Polet. Neubičajeno za radne kolektive, ali i neponovljivo.

 

FOTOGRAFIJE

Ove tri fotografije izabrane su nasumice: prve su došlo pod ruku.

Na njima je šef Podravkinih čuvara Stjepan Balija iz Koprivničkog Ivanca, snimljen 1971. godine, prepoznat ćete ga: ima kapu, zatim mladi stručnjak i rukovodilac Nikola Felak, snimljen također 1971. godine, prepoznat ćete ga: ima kravatu, a tih godina snimljena je i fotografija radnice u proizvodnji koktel peciva i to za vrijeme održavanja Dnevnika u gostima tadašnje Televizije Zagreb.

Ova posljednja fotografija otkriva znatiželju njenog objektiva. Ili fotoreportera.