Roman Leljak u Koprivnici

Na tribini se raspravljalo o nesahranjenim ostacima žrtava zločina komunizma

09:26h
0
Leljak i Pavković o zajedničkim temama // Foto: Milan Janjetović

Istaknuo je da se i danas zgraža nad činjenicom da pronađene žrtve u mnogim jamama diljem Slovenije, u kojima se nalaze posmrtni ostaci pretežno Hrvata, još nisu sahranjeni, dok se nekoliko stotina iskopanih tijela već šest-sedam godina nalaze u plastičnim vrećama i kutijama.

U koprivničkoj Gradskoj vijećnici, pred velikim brojem posjetitelja, održana je javna tribina, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) na kojoj je gostovao Roman Leljak.

Leljak je slovenski istraživač arhiva, publicist i autor nekoliko knjiga, poput Huda jama- strogo čuvana tajna, Sam protiv svih te Propisi o metodama rada UDBE i KOS-a. Okupljenima je govorio o svom višegodišnjem iskustvu na istraživanjima zločina komunizma.

Istaknuo je da se i danas zgraža nad činjenicom da pronađene žrtve u mnogim jamama diljem Slovenije, u kojima se nalaze posmrtni ostaci pretežno Hrvata, još nisu sahranjeni, dok se nekoliko stotina iskopanih tijela već šest-sedam godina nalaze u plastičnim vrećama i kutijama, jer još nije riješeno pitanje njihova pokopa. Uz to, Hrvatska ne pokazuje znatni interes da se pronađu krivci, niti da se mjesta gdje su pronađeni dostojno obilježe.

Na Susretu s Romanom Leljakom, Mladen Pavković je otkrio kako je istražio tri arhiva isključivo vezana uz sadašnju Koprivničko-križevačku županiju, a poglavito Grad Koprivnicu.

Riječ je o arhivima odnosno dokumentima od 1945. do 1989. godine, a odnose se na Javno tužiteljstvo, Kotarske i ine sudove te Općinski komitet Saveza komunista Koprivnica.

Pavković je najavio objavu tih faksimila dokumenata u knjizi na oko tisuću stranica, napomenuvši da se tako radilo na ovim područjima, konkretno u Koprivnici, kao i manje-više u cijeloj Hrvatskoj.