Koprivnica nema dežurnog stomatologa

Trudnica nam se požalila da je zbog nesnosne zubobolje morala potegnuti u Varaždin, struka tvrdi da su dežurstva stomatologa neisplativa

U redakciju ePodravina javila se čitateljica iz Koprivnice koja se požalila na to što u Domu zdravlja nema dežurnog stomatologa za vikend i tijekom blagdana te praznika. Zbog toga je morala 'potegnuti' čak do Varaždina jer tamo ima organiziranog dežurstva.

16:00h
0
AKP
Ilustracija // ingimage.com

U redakciju ePodravina javila se čitateljica iz Koprivnice koja se požalila na to što u Domu zdravlja nema dežurnog stomatologa za vikend i tijekom blagdana te praznika.

Zbog toga je morala ‘potegnuti’ čak do Varaždina jer tamo ima organiziranog dežurstva. U to je vrijeme bila i trudnica te joj je njezino stanje dodatno otežavalo odlazak u drugi grad, ali nije imala izbora jer je trpjela nesnosne bolove zbog zubobolje.

– Tijekom tjedna sam posjećivala svojeg zubara zbog popravka zuba. Mislila sam da će mi biti bolje, no došao je vikend, a zub me sve jače bolio. Nisam mogla od bolova spavati, a tablete nisam smjela piti zbog svojeg stanja tada. Nažalost, nisu mi mogli pomoći niti na hitnoj pa nisam imala izbora te smo morali sjesti u auto i pravac za Varaždin gdje mi je dežurni stomatolog, na sreću, pomogao. Pa se pitam, koji je razlog da mi nemamo dežurnih zubara – kazala nam je čitateljica.

Razgovarali smo i sa stomatologinjom koja je također željela ostati anonimna te nam je rekla da nije jednostavno organizirati dežurstva jer bi u to morali biti uključeni i oni koji rade u Domu zdravlja, ali i oni koji su stomatolozi u svojem prostoru izvan Doma zdravlja tzv. vanjski.

– Inače, svake subote u Domu zdravlja netko radi do 12 sati. To je redovan radni dan. Ali, radi i netko od vanjskih koji rješavaju pacijente od svih koji tako rade. U Domu zdravlja se taj dan primaju pacijenti od svih zubara koji su u tom prostoru. Osobno mogu reći da meni, u tom vremenu subotom, ako ne naručim svoje pacijente, ne dođe niti jedan hitni. Ako ih bude, to su samo dva do tri pacijenta. Zato, po mojem mišljenju,takva dežurstva nisu nikako isplativa- rekla nam je ona.

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje su nam rekli da dežurstva ovise o lokalnoj zajednici, u suradnji s Domovima zdravlja. Točnije, da je Koprivničko-križevačka županija ta koja može inicirati dežurstva.

Željka Koluder Vlahinja // Foto: Matija Gudlin

Prema tome, kontaktirali smo i Željku Koluder Vlahinja, pročelnicu Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti u Županiji koja nam je rekla da, ako se pokaže da su potrebe za dežurstvom velike, Županija je s ciljem pružanja bolje zdravstvene zaštite spremna osigurati proračunska sredstva za organiziranje posebnog dežurstva.

– Prije svega, to ovisi o interesu liječnika dentalne medicine za obavljanje posebnog dežurstva.  Županijski Dom zdravlja ima ukupno 9 timova dentalne medicine, 3 tima u Koprivnici, 3 tima u Križevcima, 2 tima u Đurđevcu i 1 tim u Gornjoj Rijeci, dok ostalih 35 timova u Županiji čine koncesionari koji nemaju zakonsku obvezu sudjelovanja u posebnim dežurstvima – rekla je pročelnica Ž. K. Vlahinja.

Dodala je da Županija želi u području zdravstva svim stanovnicima Podravine i Prigorja omogućiti kvalitetnu i jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu.

– To potvrđuje dosadašnje  ulaganje u organizaciju i kontinuirano širenje specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite kroz sedam specijalističko-konzilijarnih ordinacija za koje Županija osigurava sredstva u svom proračunu – zaključila je pročelnica Ž. K. Vlahinja.

Spomenimo i to da je Varaždinska županija početkom godine pokrenula dežurstvo stomatologa tijekom vikenda, praznicima i blagdanima te su za pacijente otvoreni od osam do 17 sati.