Tu, među nama // Strastveni koprivnički biciklisti Aleksandar, Mario, Goran i Nikola samo prošle godine prevalili više od 6000 kilometara

08:38h
0
Popajev tim u Velikom Taboru u Zagorju // foto: privatna arhiva

Popajev tim u Velikom Taboru u Zagorju // foto: privatna arhiva

Aleksandar Škutin, Mario Odžić, Goran Lončarek i Nikola Smolak veliki su zaljubljenici i u prirodu, kulturne znamenitosti, poznata i manje poznata turistička mjesta. Obišli su cijelu sjevernu Hrvatsku, ‘zapičili’ do Maribora, vozili po Balatonu… Ove godine planiraju još ‘luđe’ destinacije.

Oni su zaljubljenicu u prirodu, povijest i kulturne znamenitosti, poznata i manje poznata turistička mjesta. Uvijek ih iznova razveseli vidjeti neki tabor, zaboravljeno sklonište ili dvorac, a još ako je k tome i zapušten, njihovu zadovoljstvu nema kraja. No, ono po čemu su oni ipak posebniji od drugih način je na koji oni sve to obilaze, a to je biciklom. Posebni su i po tome koliko kilometara rade. Riječ je o mladim koprivničkim avanturistima Aleksandru Škutinu, Mariju Odžiću, Goranu Lončareku i Nikoli Smolaku.

Njihova neuobičajena priča počinje prije tri godine. Na malo odvažnije vožnje biciklima prvi su krenuli Aleksandar i Goran, pridružio im se Mario, a lani i Nikola.

Dečki su samo prošle godine zajedno prevalili više od 6000 kilometara. Vozili su i po kiši i po vjetru i po suncu i po snijegu, gdjekad i po ledu. Biciklizam je ljubav koja ne poznaje granice, ističu oni, ali otvoreno kažu da ih više od ičega nervira vjetar.

– Na našem putu prošli smo cijelu sjevernu Hrvatsku, najviše prekrasno i brdovito Zagorje, pa onda Međimurje, našu Podravinu, te Sloveniju gdje smo napravili i nevjerojatni put od Koprivnice preko Ptuja do Maribora i isti taj put natrag. Za tu dionicu od 285 kilometara trebalo nam je punih 19 sati vožnje, znoja, krvi, žuljeva i nezamislivog umora tijela – otkrio nam je Nikola.

Odmor ekipe u Ptuju na putu za Maribor // foto: privatna arhiva

Nakon toga, dodaje, na red je došlo mađarsko jezero Balaton gdje su posjetili mnogobrojne dvorce, neaktivne vulkane, muzeje…

– Krug oko Balatona iznosi 205 kilometara, no tamo smo napravili malu pogrešku oko navigiranja i tako bespotrebno prevalili dodatnih 70 kilometara. U 18 sati vožnje, ali i uživanja, dakle, prošli smo 275 kilometara. U zimi smo još jednom otišli na vožnju uz Balaton, ali nekakvih 70 kilometara jer nam je cilj bio kupanje u termalnoj vodi Hévíza – kazao je Nikola i naglasio da ima puno predivnih mjesta koje valja posjetiti, kako u inozemstvu, tako i u domovini.

– Medvednica, Trakoščan, Kalnik, Ivanščica, Ravna Gora, Papuk, Veliki Tabor i mnoge druge lijepe destinacije u Hrvatskoj uistinu su nas oduševile – rekao je on.

Sve njihove vožnje, slažu se uglas, temelje se na dobroj pripremi gdje je Mario pravi maher za pripremu terena i organizaciju. Svi sudjeluju u tome, ali glavnu riječ ima Mario, koji se već dugi niz godina bavi natjecateljskim bodybuildingom.

– Moja priča oko biciklizma ne počinje slučajno. U samim pripremama za natjecanje u bodybuildingu koristim bicikl kao dio treninga, točnije kardio koji radim na kraju treninga. Tako da sam ja samo zamijenio bicikl iz teretane pravim biciklom. U početku sam s dečkima vozio kraće rute, ali ubrzo smo počeli voziti na toliko zanimljiva mjesta da mi nije trebalo puno da zavolim biciklizam – izjavio je Mario, koji poručuje da su za ovu godinu pripremili puno velikih stvari, puno više inozemnih vožnji na ljepotom privlačna mjesta , ali zasad ih još ne želi otkrivati.

– Do kraja lipnja imam za odraditi nekoliko natjecanja u bodybuildingu i tada krećemo s vožnjama koje ćete moći pratiti i na našoj službenoj Facebook stranici (Popeye_Cycling_Team, op.a.). Svaku vožnju unaprijed planiramo i gledamo da posjetimo i vidimo što više toga – istaknuo je Mario.

Iako nisu članovi nijednog biciklističkog kluba, ovi koprivnički dečki nedavno su nabavili majice kako bi izgledali kao pravi tim. Upadljive majice s likom Popaja samo rijetki nisu zapazili.

– Odlučili smo malo privući pozornost na sebe Popaj majicama jer Mario, Goran i ja već dugi niz godina idemo u teretanu. Željeli smo nasmijati sami sebe, ali i druge. Čista zezancija. No, veseli da je reakcija ljudi na naš novi izgled u vožnjama više nego pozitivna – rekao je Nikola.

U ovih nekoliko mjeseci ova koprivnička ekipa već je prevalila više od 2000 kilometara na biciklima. S obzirom da im je ove godine cilj malo podići ljestvicu u složenosti i zahtjevnosti destinacija, uopće ne sumnjamo da će nas ubuduće još mnogo puta ugodno iznenaditi.

Neka im je sretna vožnja!