GOSPODARSKI KRIMINAL

Turski državljanin (46) kao direktor koprivničkog poduzeća kupovao kamen, nije ga platio, prodao firmu u blokadi, s novim vlasnikom muljao da bi izbjegao plaćanje dužnicima

U srpnju 2021. godine prodao je svoje trgovačko društvu novom vlasniku, 39 godišnjaku iz Zagreba i to za vrijeme dok je trgovačko društvo bilo u blokadi, čime su izbjegli plaćanje obveza prema vjerovniku

11:16h
0
Mcdonald's, radovi
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Pravu gospodarsku zavrzlamu razriješili su ovih dana policijski službenici Policijske uprave varaždinske te su potvrdili svoje sumnje da je turski državljanin starosti 46 godina, počinio kazneno djelo Prijevare u gospodarskom poslovanju.

On je, kako se sumnja, tijekom ožujka 2020. godine, kao direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Koprivnici, sklopio ugovor o kupoprodaji kamenog materijala s odgovornom osobom trgovačkog društva iz Velikog Bukovca. Navedeni je materijal od strane društva iz Velikog Bukovca dovožen do kolovoza 2020. godine, za ukupni iznos od oko 215.000 kuna. Dio potraživanja, od oko 95.000 kuna je naknadno uplaćen na račun oštećenog društva, dok je ostatak od 120 tisuća kuna ostao neplaćen.

Turski je državljanin u srpnju 2021. godine prodao svoje trgovačko društvu novom vlasniku, 39-godišnjaku iz Zagreba i to za vrijeme dok je trgovačko društvo bilo u blokadi, čime su izbjegli plaćanje obveza prema vjerovniku. Učinili su to bez da su zbog nemogućnosti poslovanja uslijed blokade, pokrenuli stečajni postupak. Na taj su način počinili kazneno djelo Povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Također se sumnja da je 39-godišnjak počinio kazneno djelo Prijevara u gospodarskom poslovanju na način što je u srpnju 2021. godine putem nadležnog suda, izvršio promjenu sjedišta, člana društva, direktora i odredbi društvenog ugovora subjekta trgovačkog društva, a za vrijeme kad je isto bilo u blokadi i s nepodmirenim dugovanjima prema oštećenom trgovačkom društvu i drugim vjerovnicima. Na taj je način kao novi vlasnik bio u obvezi podmirenja dospjelih obveza za trgovačko društvo, čime je pomogao bivšem vlasniku, znajući da neće biti u mogućnosti izvršiti obveze plaćanja prema svim vjerovnicima.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW